PETRA JELENIĆ, poznata hrvatska slastičarka, svoje recepte nesebično dijeli, a jedan od najpopularnijih je onaj za čokoladne raspucance. Već smo čuli pohvale, a sad ga je isprobala i jedna naša čitateljica, koja je dojmove podijelila u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
"Recept je prošle godine podijelila naša poznata slastičarka Petra Jelenić i oduševio me na samo čitanje, spremila sam ga i pred ove blagdane isprobala. Čokolada, bademi, naranča, konjak... Mirisala mi je cijela kuhinja. Recept prenosim svojim riječima, uz navođenje sastojaka koje Petra koristi i sitnica koje sam neznatno promijenila", piše Snježana Drusany, čiji recept i upute prenosimo u nastavku.
Petrini raspucanci
Količina sastojaka bila mi je dovoljna za 50-ak kolačića.
- 190 g čokolade sa 60% kakaa (stavila sam 200 g čokolade s 52% kakaa)
- 40 g maslaca
- korica 1 velike naranče
- 1/3 čajne žličice cimeta (nisam ga stavila)
- 60 g glatkog brašna
- 2 g praška za pecivo
- 75 g mljevenih badema ili lješnjaka (stavila sam pržene mljevene lješnjake)
- 2 jaja
- 65 g svijetlog muscovado šećera
- 35 g konjaka ili likera Grand Mariner (nisam vagala, stavila sam 1 punu jušnu žlicu konjaka)
- i na svoju ruku sam dodala mali prstohvat soli.
Dodatno za oblikovanje:
- 150 g muscovado šećera
- 150 g šećera u prahu (Petra sama melje muscovado u prah).
"Osobno volim koristiti muscovado jer kolačići dobiju finu karamel aromu, no vi možete u cijelom receptu koristiti bijeli kristal šećer i šećer u prahu i ono što često pitate - zašto vam prilikom pečenja 'nestane' šećer u prahu i ne dobijete lijep uzorak? Do šećera u prahu je! Nebitno je uvaljate li kolačić prvo u kristal, pa u šećer u prahu. U obje verzije bitan je kvalitetan šećer u prahu", piše autorica ove varijante raspucanaca.
Priprema kreće tako da otopite čokoladu i maslac na pari. Pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, prašak za pecivo i bademe ili lješnjake. U posudi pjenasto izmiješajte cijela jaja i šećer, pa dodajte naribanu koricu naranče i cimet (ako želite). U smjesu jaja i šećera sada dodajte mlaku otopljenu čokoladu s maslacem.
Izmiješajte, dodajte suhe sastojke i konjak, pa dobivenu smjesu stavite u hladnjak da se stisne. Neka tako odstoji par sati, može i preko noći. Od dobro ohlađene smjese oblikujte male kuglice koje prvo uvaljajte u muscovado šećer, pa potom u šećer u prahu.
Pecite na velikom limu od pećnice obloženom papirom za pečenje. Kuglice radite male, otprilike veličine kao jezgra oraha i ostavite dovoljno razmaka među njima jer pečenjem narastu i rašire se. Temperatura pečenja je 180°C bez ventilatora. Vrijeme pečenja je 12-15 minuta.
Petra ih peče 5-6 minuta, no profi pećnice su ipak drugačije od naših doma, pa moji keksići nakon 6 minuta nisu bili ni približno pečeni... I da rezimiramo - keksići su fantastični! Izvana lagano hrskavi, unutra mekani, aromatični, ma predivni", zaključuje Snježana.