Naša čitateljica je isprobala raspucance po receptu Petre Jelenić, ovo su dojmovi

Foto: Shutterstock/Snježana Drusany

PETRA JELENIĆ, poznata hrvatska slastičarka, svoje recepte nesebično dijeli, a jedan od najpopularnijih je onaj za čokoladne raspucance. Već smo čuli pohvale, a sad ga je isprobala i jedna naša čitateljica, koja je dojmove podijelila u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

"Recept je prošle godine podijelila naša poznata slastičarka Petra Jelenić i oduševio me na samo čitanje, spremila sam ga i pred ove blagdane isprobala. Čokolada, bademi, naranča, konjak... Mirisala mi je cijela kuhinja. Recept prenosim svojim riječima, uz navođenje sastojaka koje Petra koristi i sitnica koje sam neznatno promijenila", piše Snježana Drusany, čiji recept i upute prenosimo u nastavku.

Petrini raspucanci

Količina sastojaka bila mi je dovoljna za 50-ak kolačića.

  • 190 g čokolade sa 60% kakaa (stavila sam 200 g čokolade s 52% kakaa)
  • 40 g maslaca
  • korica 1 velike naranče
  • 1/3 čajne žličice cimeta (nisam ga stavila)
  • 60 g glatkog brašna
  • 2 g praška za pecivo
  • 75 g mljevenih badema ili lješnjaka (stavila sam pržene mljevene lješnjake)
  • 2 jaja
  • 65 g svijetlog muscovado šećera
  • 35 g konjaka ili likera Grand Mariner (nisam vagala, stavila sam 1 punu jušnu žlicu konjaka)
  • i na svoju ruku sam dodala mali prstohvat soli.

Dodatno za oblikovanje:

  • 150 g muscovado šećera
  • 150 g šećera u prahu (Petra sama melje muscovado u prah).

"Osobno volim koristiti muscovado jer kolačići dobiju finu karamel aromu, no vi možete u cijelom receptu koristiti bijeli kristal šećer i šećer u prahu i ono što često pitate - zašto vam prilikom pečenja 'nestane' šećer u prahu i ne dobijete lijep uzorak? Do šećera u prahu je! Nebitno je uvaljate li kolačić prvo u kristal, pa u šećer u prahu. U obje verzije bitan je kvalitetan šećer u prahu", piše autorica ove varijante raspucanaca.

Priprema kreće tako da otopite čokoladu i maslac na pari. Pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, prašak za pecivo i bademe ili lješnjake. U posudi pjenasto izmiješajte cijela jaja i šećer, pa dodajte naribanu koricu naranče i cimet (ako želite). U smjesu jaja i šećera sada dodajte mlaku otopljenu čokoladu s maslacem.

Izmiješajte, dodajte suhe sastojke i konjak, pa dobivenu smjesu stavite u hladnjak da se stisne. Neka tako odstoji par sati, može i preko noći. Od dobro ohlađene smjese oblikujte male kuglice koje prvo uvaljajte u muscovado šećer, pa potom u šećer u prahu.

Pecite na velikom limu od pećnice obloženom papirom za pečenje. Kuglice radite male, otprilike veličine kao jezgra oraha i ostavite dovoljno razmaka među njima jer pečenjem narastu i rašire se. Temperatura pečenja je 180°C bez ventilatora. Vrijeme pečenja je 12-15 minuta.

Petra ih peče 5-6 minuta, no profi pećnice su ipak drugačije od naših doma, pa moji keksići nakon 6 minuta nisu bili ni približno pečeni... I da rezimiramo - keksići su fantastični! Izvana lagano hrskavi, unutra mekani, aromatični, ma predivni", zaključuje Snježana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.