Ova slastica je ljetni hit, u par minuta pripremite smrznuti desert za cijeli tjedan

Foto: Shutterstock

Ljeti, kada tražimo osvježenje, ali i uživanje u slatkom, sladoledi su nezaobilazan desert. Osim sladoleda u kornetu ili na štapiću, popularni su i sendvič sladoledi, sastavljeni od sladoleda između dva sloja keksa ili kolačića, a zanimljivo je koliko zapravo duboku povijest imaju. 

Kako su nastali?

Sendvič sladoledi poznata su delicija generacijama, a sve je počelo u Americi i to još krajem 19. stoljeća. Sve je počelo tako da su neki ulični prodavači prodavali kocke sladoleda obložene papirom za pečenje da bi se u toj formi mogao jesti, a prodavali su ih za jedan peni jer su se, kako tvrde izvori, pripremali tako brzo da prodavači ne bi imali vremena izvratiti ostatak novca.

Ulični naziv za kocke ili pravokutnike sladoleda umotane u papir bio je "hokey pokes", a navodno su u počecima to bili jeftini, ulični deserti za radničku klasu. No, oko 1905. godine jedan je prodavač, pretpostavlja se Istočnoeuropljanin, sladoled počeo stavljati između dva okrugla keksa, misleći kako će ova verzija sladoleda biti praktičnija i zasitnija.

Pripremali su se ručno, na uličnom štandu, tako da se sladoled jednostavno žlicom stavio između dva keksa, poklopio i rukom oblikovao. Razvoj sendvič sladoleda može se pratiti u narednim godinama: uskoro je sladoled od vanilije bio obložen čokoladnim keksima ili biskvitima sličnim mramornom kolaču, a 1928. pojavila se verzija s keksima od zobenih pahuljica sa sladoledom, umočenim u otopljenu čokoladu. 

Popularizirali su se 1940-ih godina, a pretpostavlja se da su ovu uličnu inovaciju primijetili industrijski proizvođači, odlučili patentirati novi proizvod i obogatiti ga brojnim okusima, različitim vrstama keksa i naravno, atraktivnim ambalažama. Ovih je godina najpopularniji bio sladoled od vanilije obložen čokoladnim vaflima, a prodavali su se kao slatki snack na utakmicama bejzbola. U desetljećima kasnije, ovi su sladoledi dobili mnogo različitih okusa, oblika i proizvođača, a postali su popularni u cijelom svijetu. 

Najbrža slastica za kućnu pripremu

Ovaj sladoled vrlo lako možete pripremiti i kod kuće, a sve sastojke možete prilagoditi vremenu koje želite provesti u kuhinji - ako želite jako brzu pripremu, sendvič sladoled možete pripremiti od gotovih, omiljenih keksa. Oni mogu biti obični keksi s maslacem ili neki čokoladni, a time možete birati i oblik vašeg deserta - četvrtasti, pravokutni ili okrugli.

Možete ih slagati u lim za pečenje, red keksa, red sladoleda, pa opet red keksa, zamrznuti pa prije posluživanja izrezivati. A isto tako, možete ih pripremiti kao zasebne sladolede u okruglim ili četvrtastim keksima, koje ćete imati spremne u porcijama. 

Neki ih pripremaju tako da koriste recept za svoje omiljene kekse, brownieje ili mekane biskvite, podijele ih u dva dijela, pa između njih stave sladoled. Možete se poigrati i s preljevima, umakati ih u čokoladu pa zamrznuti, koristiti voćne sladolede, mrvice čokolade u keksima, sipati orašaste plodove, kokos ili šarene mrvice i tako dobiti vesele, ledene zalogaje za dječje rođendane ili proslave - opcije su brojne, a s domaćim sladoledom možete svaki put kreirati neku svoju, novu verziju. 

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata, isprobajte i javite dojmove!

Sendvič sladoled

Sendvič sladoled s čokoladnim mrvicama

Čokoladni sladoledni sendviči

Sandwich sladoled od voća

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.