U DRUGOJ polovici devetog mjeseca u fokusu su šljive, jabuke, grožđe, zanemarimo li ovog trena povrće. O šljivama smo već pisali, o jabukama isto, a danas je na redu grožđe. Bijelo, crno, rozo, sitnijih ili krupnijih bobica, prilično je svejedno kad se poželimo naših omiljenih deserata s grožđem. Ovo s gornje fotografije našli smo na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, i to za 12 kuna po kilogramu. Nismo mogli ne kupiti jednu kilu i za vikend prirediti jesensku gozbu.
Bakin kolač s grožđem
Sočni biskvit koji je toliko običan, jeftin i jednostavan za pripremu da ga mogu ispeći i mala djeca volimo u kombinaciji s raznim voćem (prošli vikend pekli smo ga sa šljivama), a recept za verziju s grožđem možete pronaći OVDJE.
Štrudla s jabukama i grožđem
Vučeno tijesto punjeno slatkim voćem zvuči tako obično, a toliko je posebno. Štrudle su deserti kojima nikad nećemo moći reći ne, a tako je i s ovom koja vrišti - jesen! Recept vas čeka OVDJE. Ako niste vješti ili voljni razvlačiti tijesto, slobodno "varajte" s kupovnim.
Focaccia s grožđem
Ta tanka pogača, od koje se ne možemo odvojiti otkako smo je prvi put zamijesili i ispekli, može se spojiti s raznim dodacima, od svega kojeg zrnca krupne morske soli do cherry rajčica, maslina, a sada i grožđa.
Imamo prijedlog - za vikend pozovite ekipu kod sebe na druženje, ispecite ovu focacciu zbog koje će vas svi pitati kako ste se uopće sjetili ove neobične kombinacije, koja tako dobro funkcionira, i poslužite je uz par vrsta sira, a slobodno na dasku ubacite i pokoju šnitu suhe domaće kobasice. Recept za focacciu je OVDJE, jednostavan je.
Lungić u umaku od grožđa
Iako se kaže kako šećer dolazi na kraju, odlučili smo ići obrnutim redoslijedom pa smo za kraj ostavili ovo mesno jelo za koje recept možete pronaći OVDJE.