Za sve čokoljupce: Brownie je brz i jednostavan kolač za svaki dan

BROWNIE je najpopularniji američki čokoladni kolač, a spaja teksturu kolača i keksa. Iako se prvi recept pojavio krajem devetnaestog stoljeća, desert je postao popularan tek u dvadesetom.

Jedna od teorija o tome kako je kolač nastao kaže da je kuhar slučajno zaboravio dodati prašak za pecivo u čokoladni kolač, što je rezultiralo gušćim desertom i teksturom kakva još nije bila poznata u kolačima. Ako ste ih pripremali kod kuće, znate koliko su jednostavni za pripremu, ali i koliko je lako pogriješiti u pripremi ili pečenju i dobiti sasvim drugačiju teksturu od željene.

Brownieji dolaze u raznim varijantama, od gustih i "žvakaćih" do laganih i prozračnih, a sve ih karakterizira bogata čokoladna baza i tanka, lagano raspucana i hrskava površina. U nastavku pročitajte nekoliko ključnih "tajni" za postizanje idealne teksture i bogatog okusa. 

1. Vrsta čokolade 

Kvalitetna čokolada osnova je svakog dobrog brownieja, a preporučuje se koristiti tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa (najmanje 70%). Nastojte koristiti čokoladu sa što manje šećera kako bi kolaču dala intenzivan okus. 

2. Maslac umjesto ulja

Osim što kolaču daje dublji okus, važan je i za bogatiju teksturu, daje mu kremoznost, a i zaslužan je za stvaranje tanke, hrskave korice na površini. 

3. Manja količina brašna

Korištenje manje brašna daje gušće i sočnije brownieje, dok će ih previše brašna učiniti suhima. Manja količina brašna pomaže i u zadržavanju vlage, tako da će brownie biti sočan danima. 

4. Ne pecite ih dugo

Jedno od najvažnijih pravila je završavanje pečenja dok je brownie još lagano nedopečen u sredini, kad se vadi iz pećnice. Dok se hlade, nastavit će se peći i tekstura će otvrdnuti, pa je bolje izvaditi ih iz pećnice dok su još meki. 

5. Temperatura pečenja

Uvijek ih pecite na nižoj temperaturi (oko 160 stupnjeva) jer ih niža temperatura neće isušiti, odnosno ostat će vlažni i mekani. 

6. Dodajte sol

Uvijek dodajte malo soli kako bi se sladak okus izbalansirao, odnosno produbio i naglasio. 

7. Hlađenje

Brownieju treba barem pola sata odmora prije rezanja - nikako ga nemojte rezati dok je još vruć jer mu je unutrašnjost izrazito meka i kolač će se raspasti. Tek hlađenjem dobiva stabilnu teksturu i hrskavu površinu. 

Brownie je jedan od onih praktičnih kolača koji se brzo pripremaju, a ako se pravilno čuvaju, ostaju meki i sočni oko tjedan dana. Najbolji su ako se čuvaju na sobnoj temperaturi (neće otvrdnuti), a tako mogu trajati 3-4 dana u hermetički zatvorenoj posudi, što će pomoći da zadrže vlažnost.

U hladnjaku može trajati oko tjedan dana, ali će mu tekstura biti malo gušća zbog hladnoće - uvijek ih možete izvaditi iz hladnjaka i pričekati da se ugriju. U zamrzivaču ih možete držati do 3 mjeseca, a odmrznuti ih možete na sobnoj temperaturi. 

Jednostavan recept za brownie pogledajte ovdje i priuštite si omiljeni čokoladni kolač. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.