Ovo su osnovne namirnice koje uvijek treba imati kod kuće, tvrdi nutricionistica

Foto: Shutterstock

NUTRICIONISTICA Lyndi Cohen u knjizi Nutricionizam bez muke pisala je o jednostavnim i brzim receptima koji će zadovoljiti naše dnevne potrebe za unosom određenih tvari i kalorija. Navela je tako i listu osnovnih namirnica koje morate imati u smočnici. "Ovo su namirnice koje uvijek imam u smočnici i koje mi pomažu skuhati zdrav obrok, čak i ako u kući nemam zdravih namirnica. Vidjet ćete i da se mnoge od ovih namirnica pojavljuju u receptima u ovoj knjizi", napisala je. 

1. Žitarice i mahunarke

U ovoj kategoriji navela je slanutak (u konzervi), leću, bijeli grah, kvinoju, smeđu ili crnu rižu, brašno za dizana tijesta (po mogućnosti integralno), zobene pahuljice (za zobenu kašu), integralni kruh (odličan je i kruh od kiselog tijesta, a što više sjemenki, to bolje), obično integralno brašno i tjesteninu (od integralnog brašna).

2. Suhi sastojci

Od suhih sastojaka kao najvažnije izdvojila je bučine sjemenke, sjemenke suncokreta, lana, sezam i chia sjemenke. Dodaje i orašaste plodove poput indijskih oraščića, pekan oraha, pinjola. Tu su i osušeni kokos, maslac od kikirikija i kakao u prahu (nije isto što i čokolada u prahu). 

3. Začini

Kao neizostavne navodi ekstradjevičansko maslinovo ulje, balzamični ocat, koncentrat rajčice, umak od soje, ulje od sezama, tahini, bijeli vinski ocat, slatki čili umak i prirodni ekstrakt vanilije. 

Od začina izdvojila je kurkumu, papriku (slatku i dimljenu), cimet, čili, kumin, origano, korijandar, morsku sol, češnjak u prahu, začine za povrće na žaru. 

4. Zaslađivači

Ako ne volite ili ne uspijevate pronaći javorov sirup jer na našim prostorima nije toliko popularan, u kuhinjskim ormarićima imajte med. 

5. Ostalo 

U ovoj su se kategoriji našle konzerve tune, kiseli krastavci za koje kaže kako su odlični za grickanje, masline, češnjak, povrtna kocka za juhu, luk (crveni i žuti), limun i limeta, jaja iz slobodnog uzgoja (kuhana jaja, kajgana ili omlet), avokado i rajčice u konzervi. 

Navela je i favorite iz hladnjaka, a to su: 

  • sve vrste sezonskog voća
  • sve vrste sezonskog povrća
  • punomasni grčki jogurt
  • mlijeko po izboru (za sebe navodi kako pije kravlje mlijeko, no i da pijete ono koje vam najbolje odgovara)
  • feta sir 
  • kimchi, kefir, kombucha i kiseli kupus (za zdravlje probavnog trakta)
  • svježa riba, piletina ili nemasno crveno meso
  • veliki vrč vode
  • humus ili umaci
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.