Pečeni batat vam je uvijek gnjecav? Koristite ovaj sastojak i bit će hrskav svaki put

Foto: Shutterstock

SVE više u dućanima i na tržnicama uz običan krumpir možemo vidjeti i batat, poznat kao slatki krumpir. Unatoč sličnosti s običnim krumpirom, on zapravo pripada potpuno drugoj biljnoj skupini (biljke puzavice). 

Izuzetno je zdrav: bogat je vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima, a posebno je popularan među sportašima i osobama koje paze na prehranu zbog niskog glikemijskoj indeksa i visokog sadržaja hranjivih tvari. 

Ako ga volite peći, ali vam se događa da vam ispadne mekan i gnjecav - niste jedini. Batat sadrži puno više tekućine od običnog krumpira, koja pečenjem izlazi, pretvara se u paru i time krumpiru onemogućava da se zapeče. Ipak, to nije nerješivo, samo je potrebno pristupiti mu s nekim jednostavnim trikovima. 

1. Priprema batata

Batat možete oguliti, ali i ostaviti s korom, pa narezati na tanke trakice ili kriške - što su komadi tanji, to će u pečenju biti hrskaviji. 

2. Namakanje u vodi

Nakon rezanja, stavite batat u hladnu vodu i ostavite da odstoji pola sata. Ovako će iz njega izaći škrob, što će učiniti batat hrskavijim. Svakako ga nakon namakanja dobro osušite papirnatim ručnicima. 

3. Začini 

Batat bogato i ravnomjerno premažite maslinovim uljem. Dodajte sol, papar i začine po želji, poput dimljene paprike ili ružmarina. 

4. Dodavanje kukuruznog škroba

Prije pečenja pospite batat s 1-2 žlice kukuruznog škroba. On stvara lagani sloj na površini batata koji pomaže u dobivanju hrskave korice. 

4. Pečenje 

Krumpire položite u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pazite da ostavite dovoljno prostora između komada, kako bi se ravnomjerno pekli. Nemojte pretrpavati lim jer će se tako nakupljati tekućina i para i krumpir se neće zapeći. Pecite na visokoj temperaturi, čak i 220 stupnjeva, a ako koristite ventilator, na 200. Pecite oko pola sata, a nakon prvih 15 minuta pečenja preokrenite batat. Kada je pečen, ostavite ga nekoliko minuta da se prohladi i korica mu dodatno očvrsne. 

A evo i recepta za pripremu kućnog pomfrita od batata, i to bez puno nereda - u pećnici. 

Pomfrit od batata

Za pripremu će vam biti potrebno samo 10 minuta, a u hrskavim krumpirićima ćete uživati cijeli dan. Recept s točnim mjerama je ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.