Pečete li ga ovako? Evo kako da vam pileći file ne bude suh nakon pečenja

Foto: Shutterstock

KAD planiramo ručak ili kupujemo namirnice, pileći file jedan je od najčešćih izbora, bilo da ga pečemo samog, dodajemo u salatu ili pripremamo u rižotu, tjestenini ili umaku. No kad ga pečemo samog, mnogi će se složiti da ovaj dio piletine često bude suh. Ono čemu težimo je dobiti mek i sočan komad mesa, a evo kako to postići. 

1. Istucite pileći file

Ako je file neujednačene debljine, istucite ga kako bi bio ravnomjeran. To pomaže da se ravnomjerno ispeče i spriječi presušivanje tanjih dijelova mesa dok čekate da se ispeče deblji dio. 

2. Marinirajte meso

Mariniranje pilećeg filea u maslinovom ulju, limunovom soku, jogurtu ili začinima omekšava meso i dodaje mu vlagu. Ostavite ga da se marinira najmanje 30 minuta, a idealno nekoliko sati. 

3. Koristite jaku vatru na početku pečenja

Zagrijte tavu na visokoj temperaturi i ispecite file kratko s obje strane dok ne dobijete zlatno-smeđu koricu. To će "zatvoriti" vlagu u mesu. 

@cookingwithamandajones Let's make some juicy pan-seared chicken breast! Started off by searing in the cast-iron on high to achieve the golden crust. Once both sides are golden, baste with butter. Pop in the oven at 425 for 15-20min. Tent with foil and allow meat to rest for 15min. Slice up and serve! These are so simple and delicious! Hard to mess up! #ChickenBreast #Meat #Dinner #Butter #cookingwithamandajones ♬ My Demise - Porsh Bet$

4. Smanjite vatru i dovršite polako

Nakon što ste dobili zlatnu koricu, smanjite temperaturu i polako dovršite pečenje kako bi se meso ravnomjerno ispeklo bez isušivanja. 

5. Ne pecite ga predugo

Pileći file je gotov kad unutrašnja temperatura dosegne 75 stupnjeva. Ako nemate termometar, file bi trebao biti čvrst, ali i dalje elastičan kad ga pritisnete. Predugo pečenje najčešći je uzrok suhog mesa. 

6. Ostavite da odmori

Nakon pečenja pustite meso da odmori nekoliko minuta. Tako će se sokovi ravnomjerno rasporediti po mesu umjesto da iscure prilikom rezanja. 

Evo i ideja kako marinirati, ali i iskoristiti pileći file u salati. 

Salata od grilane piletine

Ovo je jednostavna, a drugačija salata, idealna kad nemate puno vremena i želite pripremiti zdrav i lagan, ali i zasitan obrok. Recept se nalazi ovdje

Marinirani pileći file 

Evo i ideje kako marinirati pileći file, a da piletina nakon pečenja bude sočna i ukusna te malo drugačija od uobičajene. Recept je ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.