U JADRANU živi oko 40 vrsta glavonožaca, a najrasprostranjenije su tri vrste:
europska ili obična lignja (Loligo vulgaris), lignjun veliki (Todarodes sagittotus) i lignjica (Alloteuthis media). Iako se lignje u Jadranu mogu loviti tokom cijele godine, pravi lov počinje u jesen i traje do kraja zime. U toplijem dijelu godine lignje se uglavnom drže dubljeg, otvorenog mora, a kad more malo zahladi, lagano se počnu približavati obali.
Jadranska lignja
Europska ili obična lignja obitava diljem Sredozemnog mora, a vrlo je česta i u Jadranu. Može narasti od 30 do 40 cm u duljinu, ali u prosjeku ulovljeni primjerci imaju između 15 i 25 centimetara. Na glavi joj se nalazi 8 krakova koji imaju po dva reda pipaka te 2 dugačka lovna kraka koje prilikom lova ispaljuje.
Živi na različitim dubinama mora, a u jesen i zimu, kada je lov na lignje najintenzivniji, dolazi u pliće vode radi mrijesta. Love je ribari, profesionalni ribiči i rekreativni ribolovci, ali je općeprihvaćeno mišljenje kako je lignji u Jadranu svake godine sve manje.
Lignjun
Razlika između lignje i lignjuna je vidljiva u peraji koja je kod lignjuna trokutasta i kratka, dok lignja ima peraju duž većeg dijela tijela. Tijelo lignjuna je usko a glava nešto veća nego kod lignje. Krakovi su snažniji i duži, a dva su lovna kraka samo dva puta duža od ostalih krakova. Ova vrsta može narasti i do 1.5 metara i težiti do 15 kilograma.
Patagonica
Na našem tržištu, u ponudi zamrznutih proizvoda, najviše je zastupljena lignja patagonica (Loligo gahi) koja ne obitava u Jadranskom moru i dolazi iz obalnih voda jugoistočnog Tihog oceana i jugozapadnog Atlantskog oceana.
Ovo je mala vrsta koja može dosegnuti duljinu od 10 do 15 cm i težinu između 75 i 150 grama. U Tihom oceanu se uglavnom lovi kao usputni ulov tijekom povlačenja mreža usmjerenih na druge vrste.
Odabir svježih lignji
U ribarnici možete pronaći lignje koje su nakon ulova isprane vodom i neočišćene pohranjene u led. Ovakve lignje nisu zamrznute već se samo čuvaju u ledu kako bi zadržale svježinu. Lignje nisu kvarljive poput ribe i neočišćene mogu biti pohranjene u ledu do 8 dana.
Kupnja cijele lignje omogućuje vam da je sami očistite i sačuvate vrećicu s tintom koju kasnije možete upotrijebiti u raznim receptima. Ako kupite očišćenu lignju, već ćete imati skinutu opnu, crnilo, utrobu, kralježnicu i kljun.
Uvijek birajte lignje s bistrim očima i vlažnim, gotovo ljepljivim mesom. Svježe lignje ispod opne moraju biti bijele, bez žućkastih dijelova. Mirisom bi trebale podsjećati na čisto more, bez jake riblje arome. Manje lignje su mekše od većih i prije će se termički obraditi, najbolji izbor su one do 280 grama.
Smrznute lignje
Smrznute lignje možete pronaći u većini dućana, a obično su već očišćene i spremne za upotrebu. Ne ostavljajte ih na sobnoj temperaturi, već ih neotvorene odmrznite u hladnjaku ili u posudi s hladnom vodom.
Priprema
Lignje se termički obrađuju vrlo kratko ili jako dugo. Sve između će ih učiniti žilavima. Dvije minute na jakoj vatri je dovoljno.
Skladištenje
Ako ste kupili svježe lignje, dobro ih pokrijte i čuvajte na podlozi od leda ili u najhladnijem dijelu hladnjaka. Iskoristite ih u roku od dva dana ili zamrznite za kasniju upotrebu. Sve sirove plodove mora držite podalje od namirnica koje nećete kuhati prije konzumacije. Nemojte koristiti isti pribor, daske za rezanje ili tanjure za sirovu morsku i drugu hranu.