NEDAVNO je u Zadru otvoren Bistro Tian Am Meer, vegetarijanski pop-up restoran vrhunskog bečkog chefa Paula Ivića. Restoran će raditi od 1. lipnja do 18. rujna u Falkensteinerovom Resortu Punta Skala.
Ivić, šef kuhinje vegetarijanskog restorana Tian s jednom Michelinovom zvjezdicom u samom centru Beča, dugo je sanjao približiti se hrvatskoj kuhinji - kuhinji zemlje u kojoj je rođen njegov otac i u kojoj je kao dijete provodio nekoliko tjedana godišnje. Kada mu se hotel Falkensteiner u Zadru obratio s idejom otvaranja ljetnog pop-up restorana, nije želio propustiti priliku.
Ljudi žele vege
Kao i na mnogim drugim mjestima, i u Zadru raste želja za vegetarijanskom ponudom. Bistro Tian Am Meer baš želi privući lokalno stanovništvo. Iviću je to sasvim logično: Hrvatska njegova djetinjstva ima okus svježeg povrća i na suncu dozrelog voća, a meso se jelo samo u posebnim prilikama - često nedjeljom, uvijek na blagdane.
Cijeni domaće
Više je puta sa suradnicima obišao regiju oko Zadra kako bi pronašao proizvođače s najkvalitetnijim lokalnim namirnicama. Većina namirnica dolazi iz malih OPG-ova koji nemaju međunarodne partnere za distribuciju, a često nemaju niti web stranicu. Mnogi i ne znaju da uzgajaju stare sorte od kojih nekima prijeti izumiranje. Nisu umreženi i ne bave se nikakvim marketingom. Ivić ih uči cijeniti ono što imaju.
Ne oponaša meso
Kada je u Ninu prvi put otkrio morske šparoge, počeo ih je sakupljati. Taj svježi miris soli - to je ono što je želio navečer poslužiti gostima.
"Nismo htjeli doći ovamo i modernizirati hrvatsku kuhinju", kaže Ivić. Želimo ostati vjerni kuharskom stilu bečkog Tiana, a to znači da ne poslužujemo vegetarijanske ćevapčiće na bazi gljiva ili slična jela koja oponašaju meso. Umjesto toga, tu su reducirana jela od povrća u kojima svaki sastojak ima priliku zablistati.
Voli lokalno
U bistrou se poslužuju juha od povrća, emulzija od maslinovog ulja i ajvar. Zatim, punjeni cvjetovi tikvica koje je uzgojio kuhar hotelskog ribljeg restorana i džemovi Sandre Babac. Tu je i kruh iz zadarske pekare Kroštula. Zaposlenici u hotelu bili su "super uzbuđeni" nakon probnog rada na dan otvaranja, iako su mnogi rekli da jedu meso svaki dan, izjavio je Ivić.