Restoran kod Karlovca poznat po janjetini napravio Teslinu štrudlu, imamo recept

Foto: Žganjer

PROŠLOG se vikenda u Jaškovu, mjestu pored Ozlja i Karlovca, održao još jedan Štrudlafest, festival posvećen slanim i slatkim štrudlama. Ove se godine ondje moglo naći njih više od sto vrsta, a svi koji su se za vikend zaputili u Jaškovo, doma su se vratili siti i puni dojmova.

Ipak, među svim tim slasnim štrudlama, našla se jedna zaista posebna, a riječ je o Teslinoj štrudli.

"Glavni sastojci su krumpir, luk, korijen celera i špinat. Krumpir predstavlja Teslino ličko porijeklo, jer je taj dio Hrvatske poznat po odličnim krumpirima. S druge strane, sam Tesla je bio veliki ljubitelj juhe od luka i celera, a nije jeo meso, mlijeko i mliječne prerađevine te jaja. Zato je i odluka pala na ovu povrtnu štrudlu", kažu nam iz tamošnjeg restorana Žganjer, gdje je štrudla nastala, i to u suradnji s karlovačkim Nikola Tesla Experience Centrom.

Nikola Tesla i Karlovac

Nikola Tesla je najpoznatiji učenik Karlovačke gimnazije, a diploma karlovačke Velike kraljevske realke je ujedno i jedina diploma koju je stekao, jer zbog zdravstvenih i obiteljskih razloga svoje studije nije dovršio i diplomirao.

"Nikola Tesla je upravo u Karlovcu, u mladenačkom životnom razdoblju, zapalio iskru vlastite genijalnosti koja je kasnije prerasla u žarki plamen umijeća spajanja nespojivog te stvaranja osnova za novo civilizacijsko razdoblje ljudske vrste", kažu iz njegove gimnazije.

U Karlovcu postoji i interpretacijsko-motivacijski centar Nikola Tesla Experience Center Karlovac, a posvećen je nenadmašnom znanstvenom umu kojem mnogi tepaju da je izumio 21. stoljeće. Smješten je na adresi Rakovac 6, tik do Gimnazije Karlovac, škole u kojoj je Tesla maturirao 1873. godine (više ovdje), a mi se sad ipak vraćamo na štrudlu.

Foto: Nikola Tesla experience centar

Recept za Teslinu štrudlu

Kako napraviti Teslinu štrudlu za koju smo dobili recept, saznajte u nastavku.

Prvo morate zamijesiti tijesto od 750 g brašna za vučena tanka tijesta, 7 žlica ulja, 450 ml mlake vode i 1.5 žličice soli. Kad zamijesite glatko tijesto, trebat će vam malo ulja za premazivanje tijesta, a onda ga ostavite sa strane da odmori, a vi se možete baciti na pripremu nadjeva.

Za nadjev je potrebna 1 glavica luka, 1.5 kg krumpira, pola korijena celera, 500 g špinata, sol i papar. Trebat će vam i malo masti za dinstanje luka, kao i maslaca za poškropiti tijesto, no umjesto masti i maslaca može poslužiti i suncokretovo ili biljno ulje, za vegansku varijantu jela.

Nasjeckajte luk na listiće i prodinstajte ga na malo masti te ostavite da se ohladi, kasnije ga ocijedite iz masti. Blanširajte špinat, ostavite da se ohladi te ga nasjeckajte. Ogulite krumpir, korijen celera te ih naribajte na ribež za jabuke. Pomiješajte sve sastojke, posolite, popaprite te sve dobro rukama iscijedite kako biste se riješili suvišne tekućine.

Sad možete na motanje štrudle jer je nadjev spreman, a tijesto se odmorilo. Zagrijte maslac. Razvucite tijesto na tanko po čitavom stolu. Rasporedite nadjev po tijestu, poškropite rastopljenim maslacem (ili uljem) te štrudlu zarolajte i stavite u lim za pečenje koji ste malo nauljili ili u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva da se peče oko 45 minuta.

Foto: Nikola Tesla experience centar

>> Recept za Teslinu štrudlu

Par riječi o restoranu Žganjer

Obitelj Žganjer se u četrdesetim godinama prošlog stoljeća počela baviti proizvodnjom i prodajom vina, uslugama obrađivanja oranica i košnje livada, mesarskim uslugama, uslugama prijevoza mladenaca na kočiji, uslugama pečenja, sječenja i prodaje pečenih janjaca i odojaka.

Prvi ugostiteljski objekt, buffet Lovcu, otvorili su 1974. godine, koji se sada zove restoran Žganjer. I dalje su poznati po prvenstveno janjetini, ali i odojku s ražnja, no i svojim štrudlama kojima su posvetili i festival za koji zna cijela Hrvatska - Štrudlafest.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.