Ručak za kraljeve: Punjene juneće rolice u kremastom umaku s kiselim vrhnjem

Foto: Shutterstock

AKO ste u potrazi za ukusnim i izdašnim obrokom koji će vas malo ugrijati za vrijeme hladnih zimskih dana, ne morate tražiti dalje od ovih ukusnih goveđih rolica punjenih slanim inćunima i slaninom. Goveđe rolice su popularno jelo austrijske i njemačke kuhinje i često se pune mješavinom senfa, luka, kiselih krastavaca i jaja te poslužuju u bogatom umaku.

Kao meso se obično koristi govedina, junetina ili teletina, ali je izvorna verzija ovog jela vjerojatno uključivala divljač ili svinjetinu. Danas se ovo jelo znatno razlikuje od regije do regije, a mi smo isprobali odličnu verziju punjenu slanim inćunima, kaparama i slaninom u umaku na bazi goveđeg temeljca i vrhnja. Ovi sastojci dodatno podižu ovo ukusno jelo i vjerujemo da ga što prije morate isprobati!

Sastojci

Za pripremu ovog jela će vam trebati juneći/goveđi odresci koje ćete tanko istući batom za meso i obilno začiniti solju i paprom, 4 do 5 glavica žutog luka, 80 g slanine, 60 g slanih inćuna, 40 g kapara, 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina, 1 žlica biljnog ulja i 1 žlica ulja od slanih inćuna.  

Za umak će vam trebati 2 glavice žutog luka, 1 l goveđeg temeljca, 3 žlice brašna i 150 ml kiselog vrhnja.

Pripremite nadjev i rolice

Luk i slaninu narežite na kockice, a inćune i kapare sitno nasjeckajte. Zatim ove sastojke u zdjeli pomiješajte zajedno sa sitno nasjeckanim peršinom i uljem od inćuna. Upotrijebite bat za meso i odreske istucite tako da postanu vrlo tanki.

S obje strane ih začinite solju i paprom pa svaki odrezak napunite šakom nadjeva od slanine i inćuna. Presavijte bočne strane odrezaka i čvrsto ih zamotajte. Rolice učvrstite čačkalicama, štapićima za ražnjiće ili kuhinjskom špagom.

U velikoj tavi ili loncu zagrijte biljno ulje i pecite rolice dok ne potamne sa svih strana. Zatim ih izvadite i stavite sa strane, a tekućinu sačuvajte i prelijte u šalicu ili manji lonac, trebat će vam za umak.

Rolice su gotove kada postanu skroz mekane

Za umak nasjeckajte luk i stavite ga pirjati u istu tavu ili lonac koje ste koristili za rolice. Nakon desetak minuta pirjanja luka, dodajte temeljac i pustite da zakuha, a zatim umiješajte i tekućinu koja vam je ostala od pečenja rolica. Ako vam je ostalo malo nadjeva, možete ga također dodati u lonac.

Dodajte rolice i pustite da se kuhaju oko 1 sat, dok meso ne omekša. Trebaju biti prilično mekane i gotove su kada vilica sasvim lako prolazi kroz meso. Kad je meso dovoljno mekano, maknite lonac s vatre i premjestite rolice na tanjur. Čim su se dovoljno ohladile da možete s njima rukovati, uklonite čačkalice ili ono što ste koristili kako biste ih fiksirali.

U zasebnoj posudi žlicom pomiješajte kiselo vrhnje i brašno. Dodajte u lonac i mikserom izmiješajte u glatki umak. Rolice poslužite u umaku uz tjesteninu ili pire krumpir, a recept možete pronaći OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.