Uzbekistanac u Hrvatskoj: Morate probati ovaj ručak za 4 eura

Foto: Instagram/Ozod Abdukhalikov

OZOD Abdukhalikov mladi je Uzbekistanac koji putuje svijetom i svoje avanture dijeli na svojem Instagram profilu Uzbek From Uzbekistan. Trenutačno se nalazi u Puli, a posjetio je i Rovinj, Rijeku, Zadar, Dubrovnik, Split i Plitvička jezera.

Na Instagramu nerijetko podijeli i što jede u svim gradovima koje posjeti, a u posljednjem je videu pokazao kako je u jednom pulskom restoranu probao "nacionalno hrvatsko jelo", no ne bi se svi s njim složili.

Oduševio ga kajmak

"Ljudi! Ako ikad dođete u Hrvatsku, prvo što tamo morate probati je njihovo nacionalno jelo - kajmak. Sličan je kiselom vrhnju, ali ukusniji i jako, jako dobar", rekao je on u videu i u opisu napisao da je ovaj ručak platio 4 eura, a dobio je jednu veliku lepinju s kajmakom na obje strane drvene daske.

Neki su se u komentarima našli uvrijeđeni jer je kajmak nazvao hrvatskim nacionalnim jelom, a kajmak zapravo podrijetlo vuče iz Turske, odakle je stigao na Balkan.

"To je 100 posto tursko jelo, to je čak i turska riječ koja ni ne postoji u hrvatskom jeziku", piše mu jedna osoba u komentarima, a neki mu čak pišu da je kajmak zapravo iz Uzbekistana. I dok su kod nas kajmak i ćevapi u lepinji nezaobilazna kombinacija, kajmak zaista dolazi iz Turske, a i sama riječ dolazi od glagola kaymak, što na turskom znači "taljenje" ili "topljenje".

Turci su već stoljećima posvećeni proizvodnji i konzumiranju kajmaka, a u Turskoj se on uglavnom jede uz tradicionalni turski doručak, dok se na Balkanu, pa i kod nas, kajmak najčešće jede u kombinaciji s lepinjom, ćevapima ili pljeskavicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.