Kinez Ban koji u Zagrebu ima restoran pokazao nam je kako priprema pohani sladoled

Foto: Index/Shutterstock, Video: Duje Odvitović/Index

JESTE LI ikada probali pohani sladoled? Spoj hladnog sladoleda i hrskave korice koja se prži u vrućem ulju na prvu zvuči kao nelogična kombinacija, no riječ je o slastici koja je u Aziji itekako popularna. A kako bismo saznali više o tome kako ju napraviti, uputili smo se u jedan restoran koji servira upravo azijsku hranu.

Riječ je o restoranu Ban za van, smještenom na adresi Ozaljska 21, a njega vode Kinez Ban, koji tamo radi kao glavni kuhar, i njegova supruga, Francuskinja Florence. Ban je u Hrvatskoj od veljače 2020., Florence je ovamo stigla još 1991., a tek su prije dvije godine otvorili ovaj restoran koji, osim slanih azijskih jela, nudi i nešto slatko.

Pohani sladoled nastao kada je američki predsjednik došao u posjet Kini

Na meniju se, sasvim logično, nalazi i pohani sladoled, a mi smo se uputili Banu i njegovoj supruzi kako bi nam pokazali kako ga točno oni rade, ali i da nam otkriju koja se priča krije iza pohanog sladoleda. Sve je počelo, rekla nam je Florence, kada je američki predsjednik Nixon stigao u Kinu, u posjet tadašnjem kineskom predsjedniku.

"Tamo se, naravno, obilno jelo, no u Kini nemaju neku naviku jesti desert. Jedu oni slatkiše, ali nemaju naviku jesti desert nakon jela. Međutim Nixon je, nakon što se lijepo najeo, pitao gdje je desert, na što je kineski predsjednik brzo otišao u kuhinju i rekao im da brzo smisle neki desert, pa se kineski kuhar dosjetio uzeti sladoled, obložiti ga kruhom ili pecivom i ispržiti i tako je navodno nastao pohani sladoled", rekla nam je Florence.

Pohani sladoled tako je postao dio kineske kuhinje i nalazi se na jelovnicima u gotovo svim kineskim restoranima diljem svijeta, pa tako i u ovom. Ban i njegova supruga zatim su nam pokazali kako napraviti pohani sladoled, a recept ne može biti jednostavniji.

Recept za pohani sladoled

Za pripremu pohanog sladoleda bit će vam potrebno:

  • kutija sladoleda od vanilije
  • kupovni mramorni kolač
  • brašno
  • voda
  • malo suhog kvasca
  • malo čokolade

Mramorni kolač koji ste prethodno smrznuli prerežite na pola, a potom svaku polovicu režite na tanke šnite. Za jednu kuglu sladoleda otprilike će vam biti potrebno osam tankih šnita. Nakon što ste narezali mramorni kolač, iz zamrzivača izvadite sladoled.

Smrznuti sladoled rukama oblikujte u kuglu i obložite ju tankim šnitama mramornog kolača, što brže, kako se sladoled ne bi otopio. Sladoled u potpunosti prekrijte mramornim kolačem, a ako je potrebno, narežite još šnita kolača i malo "pokrpajte". Čvrsto stisnite i ostavite sa strane.

Kugle sladoleda koje ste obložili šnitama mramornog kolača sada stavite u zamrzivač kako bi se stisnule, a dok se hlade, pripremite smjesu u koju ćete ih prije pečenja umočiti. Za smjesu će vam biti potrebno glatko brašno, malo suhog kvasca i vode, a to sve miješajte dok ne dobijete smjesu koja otprilike izgleda kao smjesa za palačinke.

Kugle zatim izvadite iz zamrzivača i umočite ih u smjesu, a zatim ih ispržite na vrućem ulju. U ulju ih okrenite nekoliko puta, pecite 15-ak sekundi, a vaš pohani sladoled je već tada gotov. Sladoled poslužite u zdjelice, prelijte ga s malo čokolade po želji i to je to!

>> Kinez Ban već 4 godine živi u Zagrebu i ima svoj restoran, ispričao nam je kako mu je

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.