KADA nam ponestane šećera, najbolje je izmiksati sastojke koje imamo kod kuće i od njih napraviti neki fini desert, a ove sastojke sigurno svi imaju. Čak i ako ih nemate, ne brinite - za ovaj desert trebat će vam tek malo više od tri eura, a jednostavan je za napraviti koliko i jeftin.
Desert za samo tri eura
Ove sočne kocke od petit keksa i kakaa koštat će vas malo više od tri eura, a ova je količina dovoljna za 12 osoba. Za kolač će vam biti potrebni ovi sastojci:
- 3 jaja
- 180 g šećera
- 180 ml ulja
- 360 ml mlijeka
- 360 g petit keksa, smrvljenih
- 180 g glatkog brašna
- 3 žlice kakaa
- pola vrećice praška za pecivo
- 150 ml mlijeka za preliti preko biskvita
Tri jaja koštat će vas 0.54 eura, a za šećer ćete, kao i za ulje, izdvojiti 0.23 eura (kilogram šećera i litra ulja koštaju 1.29 eura). Litra mlijeka košta 0.94 eura pa ćete za 360 ml izdvojiti 0.33 eura, a za dodatnih 150 ml još 0.14 eura. Kilogram petit keksi je 3.33 eura pa ćete za 360 g izdvojiti 1.19 eura, a brašno ćete platiti 0.11 eura (kilogram je 0.62 eura).
Otprilike 24 g kakaa, koliko se nalazi u tri žlice, koštat će vas 0.33 eura (kilogram kakaa je 13.96 eura), a pola vrećice praška za pecivo platit ćete 0.10 eura (jedna vrećica od 12 g košta 0.20 eura). Sveukupno, ovaj ćete desert platiti točno 3.20 eura.
Recept za kocke
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa od bjelanjaka sa šećerom napravite snijeg. U snijeg zatim dodajte i žumanjke, izmiksajte pa dodajte ulje, mlijeko i mrvljene petit kekse i promiješajte. U smjesu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao te dobro sve izmiksajte.
Smjesu izlijte u lim za pečenje koju ste prethodno nauljili i pobrašnili ili u nju stavili papir za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li gotovo. Na kraju, kada kolač bude pečen, izbockajte ga vilicom i prelijte mlijekom za dodatnu sočnost.