Savjeti chefa iz Umaga: Na ovo trebate pripaziti kada kupujete svježu ribu

Foto: Antonio Brajković/Profimedia

LJETI češće pripremamo ribu, ili je barem planiramo pripremiti, a posebno oni koji se nalaze na moru, gdje je svježa riba na morskim tržnicama i u ribarnicama dostupnija nego na kontinentu. O pametnoj kupnji ribe razgovarali smo s Antonijem Brajkovićem, chefom iz Umaga, koji je i kao lokalac, ali i kao chef dobro upoznat s ribom.

Antonio radi od svoje 16. godine, naviknut je na izuzetno duge radne dane, a na njegovom Instagram profilu često pratimo savjete o pripremi raznih jela. O njemu smo već pisali, a cijeli članak možete pročitati ovdje.

A budući da Antonio s ribom i školjkama radi svakodnevno, dao nam je korisne savjete o tome kako prepoznati svježu ribu, odnosno kako na tržnici razlikovati dobru od loše ili starije ribe.

Kako prepoznati svježu ribu u ribarnici?

"Svježa riba ima svijetlu kožu i na njoj je vodenasta prozirna sluz. Što je koža bljeđa i bez sjaja, to je riba starija i upitnije kvalitete. Pokvarenu ribu možete prepoznati i po mutnoj sluzi na koži. Stariju ribu možete prepoznati i po očima, ali za to biste trebali imati malo više iskustva", objašnjava Antonio pa dodaje da "svježa riba ima izbočene oči, prozirnu rožnicu i crnu blistavu zjenicu. Što je rožnica zamućenija, a zjenica sivkaste boje, to je riba starija". 

A evo kako ju je najlakše prepoznati: "Najlakše ju je prepoznati po boji i svježini škrga i, naravno, mirisu. Ako osjetite lagani miris kiselkastog kupusa ili mlijeka, ta je riba već pokvarena", kaže. Pitali smo i gdje ju je najbolje kupovati: "Preporučujem da ribu kupujete u ribarnici, a ne u shopping centrima, i ne sramite se pitati možete li je malo pogledati."

Kako čuvati ribu kada je kupimo

Evo i nekoliko savjeta kako točno postupati sa svježom ribom kod kuće, posebno ako je nećemo odmah pripremati: "Kada kupite ribu i donesete kući, odmah je očistite, obavezno operite sukrvicu, a pogotovo ako ćete je pripremati idući dan. Ako ste kupili svježu ribu, nemojte ostaviti da stoji više od dva dana u hladnjaku, a ako je budete držali dva dana, obavezno je svaki dan operite, pogotovo ako se nakupila sukrvica. Možete je i pokriti mokrom krpom."

Ipak, kaže da je ribu najbolje kupovati na dan kada ćemo je i pripremati, bez držanja u hladnjaku. 

Kakva su pravila za školjke?

Antonio je stručan i u radu sa školjkama, pa savjetuje: "Kada kupujete školjke, uvijek pripazite da je svaka čvrsto zatvorena, ništa na njima ne smije biti labavo i ne smiju imati nikakav miris." Dodaje i da ih se ne bojimo kupovati ljeti. "Nemojte ih se bojati, samo ih nemojte voziti u autu tri sata", komentira, a zatim objašnjava i kada ih je najbolje pripremiti.

"Najbolje je da ih pripremate isti dan, možete ih držati u hladnjaku do dva dana, ali nemojte ih stavljati u vodu, samo ih pokrijte mokrim ubrusom, s tim da ih svaki dan provjerite - čim se počnu malo otvarati, to nije dobro", napominje Antonio. 

Pitali smo ga i što ako ih imamo kod kuće, a ne možemo ih pripremiti - možemo li ih na siguran način zamrznuti pa iskoristiti drugi put. "Ako vam se dogodila neka situacija i ne možete ih pripremati, nemojte ih baciti, nego ih stavite u vrući lonac, poklopite bez vode i kada se otvore, očistite meso i zaledite, pa ćete kasnije barem moći pripremiti nekakvu tjesteninu s njima", kaže. 

Nedavno smo pisali i o kućnoj pripremi lignji prema Antonijevim savjetima, članak s receptima možete pročitati ovdje, a niže možete pogledati i nekoliko njegovih brzih i jednostavnih recepata s lignjama za koje garantira da će biti ukusne kao u restoranu. 

Antonijeve lignje na žaru

Ove se lignje i pripremaju i peku po 10 minuta, a za njih su vam potrebna samo 4 sastojka. Recept pogledajte ovdje

Antonijeve punjene lignje

Ovo je recept za lignje punjene kozicama uz ukusan krumpir kao prilog. Evo recepta

Domaći pljukanci s kozicama

Za pripremu pljukanaca i umaka od kozica trebat će vam ukupno sat vremena, isprobajte recept

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.