Pronašli smo starinski recept za šnenokle, baš onakve kakve su radile naše bake

Foto: Shutterstock

ŠNENOKLE, žličnjaci, paradižet... Ovaj desert ima mnogo naziva, a riječ je tučenim bjelanjcima kuhanima u mlijeku, koji se oblikuju žlicom (otud i naziv žličnjaci), koji se zatim posluže s kremom od žumanjaka, mlijeka i vanilin šećera.

Desert je austrijskog podrijetla, a Austrijanci ga zovu Schneenockerl mit Kanarimilch, odnosno snježni valjušci s mlijekom od kanarinca. Prema drugim izvorima, desert potječe iz Francuske i tamo ga zovu jaja u snijegu ili snježna jaja (les œufs à la neige).

Bez obzira na naziv, riječ je o istoj slastici koja nas podsjeća na bakinu kuhinju i koju vežemo uz zimu, a najbolja stvar je što vam je za ovaj desert potrebno jako malo sastojaka i vrlo je jednostavan za pripremu.

Potrebni sastojci

U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a šnenokle su najukusnije kada su dobro ohlađene. Za njihovu pripremu trebat će vam:

  • mlijeko
  • jaja
  • šećer
  • brašno
  • vanilin šećer.

Kako ih pripremiti

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjcima dodajte malo soli te bjelanjke s pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. U mlijeko stavite šećer i vanilin šećer te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, s pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka i svaki žličnjak kuhajte po minutu sa svake strane. 

Vadite ih s pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice. Pjenjačom istucite žumanjke i brašno pa u tu smjesu pomalo dolijevajte i vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka, uz miješanje. 

Dobivenu kremu vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavre te nastavite miješati dok se smjesa ne zgusne. Kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi, a cijeli recept s točnim mjerama za sve sastojke pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.