Što napraviti s vezicom blitve?

Foto: Index

BLITVA je lisnato zeleno povrće već stoljećima uobičajeno u mediteranskoj kuhinji. Lišće joj može biti zelene ili crvenkaste boje, a stabljika je obično bijela, žućkasta ili crvena. Blitva sorte rainbow ima spektar duginih boja, a blitva s crvenim peteljkama često se naziva i rabarbarasta blitva.

Zeleno lišće i stabljike su jestivi, ali se stabljike dulje kuhaju. Bilo da se jede sirova ili kuhana, blitvu je jednostavno pripremiti, a kao i ostalo zeleno lisnato povrće, lišće joj je vrlo hranjivo, što je čini popularnom namirnicom zdrave prehrane.

Kupnja

Blitva se na našim prostorima sadi dva puta godišnje, prvi put u proljeće i ponovno u jesen.

Prilikom odabira blitve na tržnici tražite onu s jarkozelenim listovima i čvrstim stabljikama. Ako primijetite da je lišće počelo žutjeti ili stabljike počele tamniti, to je znak da blitva možda nije najsvježija. Najbolja blitva je ona s čvrstim, sjajnim lišćem i svijetlim stabljikama.

Kuhanje s blitvom

Priprema blitve je prilično jednostavna.

Listove je potrebno dobro oprati pod mlazom vode. Kao i kod kupusa i kelja, stabljike je najbolje ukloniti iz središta listova jer mogu biti žilave i vlaknaste. Mladi listovi mogu se jesti i sirovi, a zreliji su tvrđi i najbolje ih je poslužiti kuhane.

Kuhajte ih kratko, 5 do 7 minuta, kako bi zadržali svoje nutritivne vrijednosti. Stabljike neki pripremaju odvojeno od lišća na isti način na koji se pripremaju šparoge.

Blitva zna biti gorka, ali se kuhanjem ta gorčina smanjuje i oslobađaju se zemljani, blago slatki okusi. Pojavljuje se u raznim jelima i jednako je svestrana kao špinat. Ako tražite inspiraciju za ručak petkom, blitva se može jednostavno pripremiti u tavi ili woku s češnjakom i maslinovim uljem, poslužiti kao prilog mesu ili ribi ili kombinirati s tjesteninom.

Skladištenje

Blitvu se u hladnjaku može čuvati do tjedan dana, ali je najbolje lišće i stabljike čuvati odvojeno. Listove položite na papirnate ručnike pa ih smotajte u snop i zatvorite u plastičnu vrećicu. Blitva koju na ovaj način pospremite u hladnjak trebala bi biti potpuno suha.

Ako planirate dulje čuvati blitvu, možete je i zamrznuti – samo prethodno blanširajte lišće i stabljike te ih dobro osušite prije zamrzavanja. U svakom slučaju, blitva je pravo blago mediteranske kuhinje, idealan izbor za sve one koji traže zdrav i ukusan obrok.

Blitva na lešo

Soparnik

Falafeli s ciklom i blitva s krumpirom

Mini pite s blitvom i sirom

Quiche s blitvom

Tuna odrezak s blitvom i krumpirima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.