Svi su poludjeli za ovim desertima. Najbolja stvar je što se ne peku

Foto: Shutterstock

SAVRŠENO je vrijeme za isprobavanje novih recepata kojima ćete oduševiti svoje prijatelje i ukućane jer su s proljećem stigle i prve jagode i borovnice, kojih smo se zaželjeli tijekom zime. Kako se voće tako dobro slaže s finim kremama i biskvitima za kolače, donosimo tri proljetna recepta koja će svi obožavati. Jednostavni su za napraviti, a okusom baš podsjećaju na proljeće. 

Čokoladni tart s jagodama

Iako klasični tart zahtijeva izradu podloge od prhkog tijesta, za ovu verziju neće vam biti potrebna pećnica. Podloga za ovaj proljetni užitak jednako je fina kao i klasična i puno se brže napravi. 

Sastojci potrebni za podlogu:

  • 250 g mljevene Plazme
  • 25 g kakaa u prahu
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica ruma
  • 3 žlice mlijeka

Prvi korak je otopiti maslac na laganoj vatri i ostaviti ga da se malo ohladi, a za to vrijeme sjedinite mljevenu Plazmu, kakao, med i rum. Potom dodajte maslac i mlijeko i dobro izmiješajte kako bi se smjesa izjednačila prije stavljanja u kalup. Smjesu prstima utapkajte po dnu kalupa, ali i stranicama, kako bi se formirao klasični oblik tarta.

Odložite podlogu u hladnjak i možete započeti s pripremom ganachea za koji će vam trebati:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 200 g mliječne čokolade 
  • Košarica jagoda

Ulijte vrhnje za šlag u posudu i zagrijavajte na srednjoj vatri dok ne bude blizu prokuhavanja. Maknite posudu s vatre i dodajte obje vrste čokolade izlomljene na kockice te ostavite minutu dok se čokolada ne otopi. Zatim na minimalnoj vatri miješajte smjesu dok ona ne postane glatka i sjajna.

Foto: Shutterstock

Smjesu ostavite pet minuta da se ohladi pa je onda izlijte na podlogu i poravnajte te odložite svoj tart u hladnjak preko noći. Kad se tart ohladi, poslužite ga s jagodama, koje savršeno nadopunjavaju ovaj bogati čokoladni okus.

Torta od limuna i borovnica

Lagana i osvježavajuća torta koja svakim zalogajem podsjeća na proljeće i uživanciju na suncu mogla bi postati vaša omiljena slastica. Brzo se priprema, a kombinaciji osvježavajućih borovnica s laganom kremom teško je odoljeti. Ne radi se o klasičnoj torti, pa neće biti potrebno peći biskvit jer je podloga gotova u samo nekoliko minuta. Za nju će vam biti potrebno:

Otopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se malo ohladi prije nego što ga pomiješate s mljevenom Plazmom i mlijekom. Dobro promiješajte smjesu da se sastojci spoje i utisnite je na dno kalupa za torte ili podlogu na kojoj planirate poslužiti desert. Zatim je spremite u hladnjak dok pripremate kremu. 

Sastojci potrebni za kremu:

  • 350 g grčkog jogurta
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • sok i ribana korica jednog limuna
  • 1 vrećica želatine – 10 g
  • 200 g borovnica

U jednu posudu stavite grčki jogurt, kiselo vrhnje i šećer u prahu i izmiješajte pjenjačom. Zatim dodajte sok i naribanu koricu opranog limuna te aromu vanilije pa sve opet dobro promiješajte. U posebnoj posudi izmutite vrhnje za šlag, ali pritom pazite da ono ne bude prečvrsto. Potom ga dodajte smjesi s jogurtom i limunom i sjedinite obje smjese laganim miješanjem žlicom.

Foto: Shutterstock

Za pripremu želatine najbolje je pratiti uputstva s vrećice, no pazite da želatina ne prokuha jer onda ima slabije djelovanje. Otopljenu želatinu potrebno je postepeno sjediniti sa smjesom, pa je najbolje prvo dodati 2-3 žlice kreme u posudicu sa želatinom i energično promiješati kako biste izbjegli grudice u kremi. Zatim sjedinite želatinu s ostatkom smjese i dobro promiješajte.

Na ohlađenu podlogu izlijte polovicu kreme i na nju poslažite oprane borovnice. Preko toga izlijte ostatak kreme, poravnajte i ostavite u hladnjaku preko noći. Kad se torta ohladi, možete je ukrasiti tankim kriškama limuna, borovnicama ili listićima mente i spremna je za posluživanje.

Desert s jagodama u čaši

Ova slastica idealna je kada želite na brzinu napraviti fini desert, a kraljice proljeća - jagode - samo će upotpuniti okus laganog proljetnog deserta. Neće vam trebati puno sastojaka pa je ovaj recept odličan i za početnike u slastičarstvu koji žele napraviti jednostavan, ali elegantan desert.

Potrebni sastojci za 4 veće čaše su:

  • 600 g jagoda
  • 100 g šećera
  • 60 g šećera u prahu
  • 200 g krem sira
  • 450 ml slatkog vrhnja
  • 150 g mljevene Plazme
  • 100 g maslaca

Za početak otopite maslac na laganoj vatri i kad se malo ohladi, pomiješajte ga s mljevenom Plazmom i ostavite smjesu sa strane.

Potom je potrebno oprati i očistiti jagode te ih narezati na male komade. Zatim ih treba prebaciti u dublju tavicu, dodati šećer i kuhati uz miješanje na laganoj vatri 20-ak minuta. Kad primijetite da su jagode omekšale, još ih malo zgnječite žlicom i pokrijte plastičnom folijom dok se ne ohlade. 

Foto: Shutterstock

Za to vrijeme mikserom umutite slatko vrhnje i šećer u prahu dok smjesa ne postane čvrsta. U drugoj posudi izmiksajte krem sir i četvrtinu ohlađenih jagoda pa u to lagano umiješajte polovicu pripremljenog slatkog vrhnja. 

Kremu od sira i jagoda stavite u jednu slastičarsku vrećicu, a u drugu ostatak slatkog vrhnja i nizanje slojeva može početi. Prvi neka bude sloj mljevene Plazme s maslacem, zatim krema od sira i jagoda pa na nju dodajte sloj slatkog vrhnja. Nižite slojeve dok ne dođete do vrha čaše, koji možete dekorirati komadićima jagoda i listićem mente. 

Zajednički sastojak ovih proljetnih deserata je mljevena Plazma, čiji okus obožavamo još od djetinjstva, a sada je nezamjenjiv u pripremi finih slastica. Dostupna je u pakiranju od 300 i 800 grama pa je odličan saveznik u pripremi slasnih palačinki, shakeova, sladoleda i drugih vrsta slastica.

A ako vam je potrebna dodatna inspiracija za nove deserte, u Plazma Plazmastičarnici možete pronaći hrpu recepata i ideja za slatka osvježenja jedinstvenog i punog okusa jer uz mljevenu Plazmu svaki desert postaje neodoljiv. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s Plazmom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.