Tartovi su prava ljetna slastica, evo svih malih tajni dobrog tijesta i nadjeva

Foto: Shutterstock

ZADNJIH vam dana pišemo o jelima koja je najbrže pripremiti za vrijeme vrućina, pisali smo i o brzim štrudlama, a ovaj vam put, ako ste se zaželjeli laganih, kremastih deserata, donosimo prijedloge za brze i jednostavne tartove. 

Tart je klasičan, jednostavan kolač inače porijeklom iz Francuske, a baza mu je prhko tijesto poput onoga za pitu, koje se peče u okruglim kalupima valovitih rubova, što im daje prepoznatljiv oblik. 

Po čemu se razlikuju od pita

Iako su srodne slastice, razlika između tarta i pite je očigledna. Tartovi nemaju pokrov odnosno gornje tijesto, a nadjev je uvijek izložen. Kod tartova s voćem, voće je posloženo na tijesto i kao takvo se peče, dok je u voćnim pitama, voće uvijek pokriveno gornjim tijestom. Važna karakteristika tartova je i to što nemaju rubove od tijesta, peku se u kalupima valovitih rubova u koje se prstima utisne tijesto, a nadjev se puni do samih rubova, tako da se tijesto zapravo i ne vidi. 

Razlika je i u debljini tijesta - kod tartova je ono tanje, ali i u dubini samog kolača - pite se peku u puno dubljim kalupima i punije su sadržaja, dok su tartovi niži i plići. 

Kako su nastali i razvijali se

Tartevi zapravo imaju bogatu povijest koja seže stoljećima unatrag, a prvi su se pojavili još u srednjovjekovnoj Europi, i to kao slana jela - često su se punili mesom, ribom, povrćem ili sirom. Tijesto je tada bilo deblje i imitirala je posudu koja je bogati nadjev držala na okupu, kako ne bi curio, a služili su se na gozbama.

Tijekom renesanse se razvijalo kulinarstvo pa su tako i tartovi postajali sofisticiraniji, a tada su se i počeli pojavljivati u slatkim verzijama poput voća, džemova i krema. Italija, Francuska i Engleska najviše su doprinijele slastičarskoj sceni, pa je tako francuska Crème Pâtissière (slastičarska kuhana krema, na bazi vanilije) postala standardno punjenje ovih kolača.

Tijekom 17. i 18. stoljeća Francuska je razvila i popularizirala i slatke i slane tarteve (slani tartevi zapravo su quichevi), a iz ovog perioda potječe i popularni, karamelizirani tart od jabuka, Tarte Tatin. Također su se u ovom periodu razvijala i različita tijesta za tarteve, poput pâte brisée, standardnog, pahuljastog tijesta s maslacem koje se danas koristi za pite i tartove, i pâte sablée, klasičnog tijesta za tartove koje je puno prhkije i mrvičastije od pahuljastog tijesta za pite, a zapravo je to recept za kekse s maslacem. 

Danas tartevi dolaze u brojnim varijacijama, od jednostavnih, voćnih tartova koji su odličan izbor kada želite brzu slasticu, do onih s kremama, pa i više slojeva krema. 

Kako se pripremaju

Tijesto je prvi korak u pripremi, a važno je da nakon pečenja nije tvrdo ili žilavo, nego prhko, lagano i da se lagano mrvi i topi u ustima. Budući da se priprema s maslacem, važno je da je maslac hladan i da prilikom kratkog miješanja, ostane hladan i da se ne istopi, jer će tako tijesto u pečenju dobiti prhkoću - komadići maslaca u pečenju se napuhuju zrakom i tako formiraju slojeve u tijestu, koji rezultiraju laganim listanjem i prhkoćom. 

Ako pripremate tart s voćem - a upravo bi to mogla biti i najbrža slastica, sve što trebate je očistiti i narezati voće, začiniti ga i njime prekriti površinu tijesta odnosno tarta. Preporučamo i da kod voćnih tarteva, tijesto lagano ispečete prije stavljanja voća, budući da voće pušta tekućinu, zbog čega samom dnu često treba dulje, a i kako ne bi ostalo sirovo.

Jednostavno vilicom izbodite dno tijesta, prekrijte ga papirom za pečenje i na njega stavite grah u ljusci, rižu ili okrugle utege za pečenje ukoliko ih imate, kako bi držali formu tijestu. Ne pecite samo tijesto bez utega jer će ga toplina iskriviti i izgubit će formu. 

Kod pripreme tarta s kremom, tijesto se peče samo, no ovaj put do potpunog pečenja i to tako da se polovicu vremena (oko 15 minuta) peče prekriveno papirom za pečenje i utezima, a zadnjih desetak minuta otkriveno. Tartovi s kremom često se pripremaju na još jednostavniji način - bez tijesta, s podlogom od keksa i maslaca. Prije stavljanja kreme, podlogu odnosno tijesto, važno je dobro ohladiti. Za tartove s kremama postoje brojne varijacije, a ovdje možete dati mašti na volju i isprobati neke svoje omiljene sastojke.

Najvažnije je poštivati bazu, a baza su najčešće kombinacija krem sira koji kremi daje čvrstoću i slatkog vrhnja koji joj daje sladak, mliječni okus i volumen. Dodaje se i šećer u prahu, a s ostalim sastojcima možete improvizirati, pa dodati cimet ili đumbir ako želite jesensku ili zimsku notu u okusu, ili otopiti čokoladu pa umiješati u kremu, dodati čokoladni namaz ili maslac od kikirikija. Za pripremu kreme neće vam trebati dulje od nekoliko minuta, a upravo je zbog jednostavnosti i brzine pripreme ovo omiljena slastica za pripremu ljeti. 

Na kraju gotovu kremu premažite na ohlađeno tijesto, po želji dekorirajte orašastim plodovima ili voćem, pa sve dobro ohladite kako bi se krema stisnula i bila kompaktna za rezanje. U nastavku pogledajte naš izbor najboljih tartova, ujedno i ideja za pripremu kod kuće. Svakako javite i koja je kombinacija vama omiljena, ili ako ste osmislili neku vlastitu!

1. Tart s limunom

Mnogima omiljen tart, a ukusna limun krema priprema se tako da se i ona kratko peče zajedno s tijestom. Recept pronađite ovdje

2. Čokoladni mascarpone tart

Tart s dvije bogate kreme, čokoladnom i onom od mascarpone sira. Oduševit će vas, isprobajte recept

3. Tart od šljiva

Klasični voćni tart i jako jednostavan za pripremu, nakon pripreme tijesta, trebate samo posložiti šljive da njima prekrijete cijelu površinu, posuti sve bademima i maslacem i ispeći. Evo recepta

4. Tart od Nutelle i tostiranih badema

Ova je kombinacija prava bomba koju je jako jednostavno pripremiti. Detalje pogledajte u receptu

5. Kinder malina tart

Ovaj se super tart sastoji od sloja s malinama i želatinom i sloja nježne, kreme s čokoladom i mascarpone sirom, a podloga je od keksa, mlijeka i maslaca. Recept pronađite ovdje

6. Tart od marelica s kremom od badema

Ovaj tart je prava poslastica, a svježe marelice se savršeno slažu s kremom od badema i maslaca. Isprobajte, evo recepta

7. Tart s borovnicama i bijelom čokoladom

Ovaj je tart jedan od najjednostavnijih za pripremu, a za ljubitelje ove kombinacije prava je bomba. Podloga je mljeveni keks s maslacem na koju se slažu borovnice, a sve se prekrije kremom od otopljene bijele čokolade sa slatkim vrhnjem i maslacem. Recept je ovdje

8. Čokoladni tart bez brašna

Ovaj je tart dobio brojne pohvale, a od drugih se razlikuje zbog podloge od tostiranih, mljevenih oraha. Nadjev je od čokolade, brzo je gotov, a recept pronađite ovdje

9. Veganski slani tart od kikirikija

Ovaj se tart priprema s podlogom od datulja i mljevenog kikirikija, a datulje igraju važnu ulogu i u kremi, uz kikiriki maslac i kokosovo ulje, a sve se preljeva otopljenom čokoladom. Evo recepta

10. Tart s karameliziranim jabukama

Ovaj je tart pravi klasik, a jabuke s cimetom, obrađene na maslacu savršeno pristaju uz crumble na vrhu. Recept je ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.