Smatra se delicijom, no mnogi ga ne vole. Kako vi zovete jelo sa slike?

Foto: Index

TLAČENICA, prezvuršt, prezvurst, švargl, švargla - jedno je jelo s gomilom naziva, a riječ je o vrsti prešane svinjske kobasice koja se pravi najčešće od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza, koju ili volite ili ne.

Najveći dio mesa u tlačenici dolazi upravo od svinjske glave, a brojni vrhunski chefovi kažu da je na glavi svinje najkvalitetnije meso, što posebno vrijedi za obraze.

Mnogi ju ne vole, no smatra se specijalitetom 

Meso se zatim skuha, otkosti i nareže na komade, a potom se začini i pomiješa s malo tekućine od kuhanja prije nego što se nadjene u čisti svinjski želudac ili crijevo. Začini koji se koriste za meso razlikuju se od regije do regije, a najčešće uključuju sol, crni papar, slatku ili ljutu papriku i češnjak.

Nadjevena kobasica se kuha u vodi na laganoj vatri, a zatim se ohladi i preša. Ovaj se mesni proizvod može konzumirati nakon što je skuhan i prešan ili se može sušiti u tradicionalnim pušnicama do dva tjedna.

Tlačenica je nastala kao rješenje da se kod kolinja iskoristi baš sve što se može iskoristiti i to je nekoć bilo sirotinjsko jelo, a danas se smatra pravim specijalitetom i jede se diljem Europe, pa čak i u nekim vrhunskim restoranima.

Potrebni sastojci

Od sastojaka, za domaću tlačenicu će vam trebati:

  • svinjska glava s obrazima
  • svinjski jezici i srca
  • svinjska koža
  • krta svinjetina
  • češnjak
  • sol
  • papar
  • mljevena paprika
  • svinjski želuci (može i bez ovog).

Kako ju pripremiti

U veliki lonac stavite svinjsku glavu i ostalo meso i kuhajte dok se meso ne počne odvajati od kostiju, minimalno 7 sati na laganoj vatri. Meso odvojite od kosti i narežite na kockice, kožu natrgajte. Stavite u posudu i dodajte sve začine pa sve skupa dobro pomiješajte.

Dodajte malo tekućine od kuhanja i pazite da smjesa bude kompaktna, kako biste lakše napunili želuce. Svinjske želuce dobro operite, pa 3/4 želuca napunite smjesom. Zavežite špagom i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol (pritom pazite da voda ne zakipi).

Dok se želuci kuhaju, lagano ih probušite čačkalicom kako bi ispustili zrak. Skuhanu tlačenicu operite pa ju stavite pod nešto teško i tako ostavite 10 do 12 sati. Ako nemate želuce ili želite napraviti drugačiju verziju tlačenice, kalup za kruh obložite plastičnom folijom i napunite ga smjesom od mesa. Ohladite u hladnjaku - i to je to.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.