TLAČENICA, prezvuršt, prezvurst, švargl, švargla - jedno je jelo s gomilom naziva, a riječ je o vrsti prešane svinjske kobasice koja se pravi najčešće od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza, koju ili volite ili ne.
Najveći dio mesa u tlačenici dolazi upravo od svinjske glave, a brojni vrhunski chefovi kažu da je na glavi svinje najkvalitetnije meso, što posebno vrijedi za obraze.
Mnogi ju ne vole, no smatra se specijalitetom
Meso se zatim skuha, otkosti i nareže na komade, a potom se začini i pomiješa s malo tekućine od kuhanja prije nego što se nadjene u čisti svinjski želudac ili crijevo. Začini koji se koriste za meso razlikuju se od regije do regije, a najčešće uključuju sol, crni papar, slatku ili ljutu papriku i češnjak.
Nadjevena kobasica se kuha u vodi na laganoj vatri, a zatim se ohladi i preša. Ovaj se mesni proizvod može konzumirati nakon što je skuhan i prešan ili se može sušiti u tradicionalnim pušnicama do dva tjedna.
Tlačenica je nastala kao rješenje da se kod kolinja iskoristi baš sve što se može iskoristiti i to je nekoć bilo sirotinjsko jelo, a danas se smatra pravim specijalitetom i jede se diljem Europe, pa čak i u nekim vrhunskim restoranima.
Potrebni sastojci
Od sastojaka, za domaću tlačenicu će vam trebati:
- svinjska glava s obrazima
- svinjski jezici i srca
- svinjska koža
- krta svinjetina
- češnjak
- sol
- papar
- mljevena paprika
- svinjski želuci (može i bez ovog).
Kako ju pripremiti
U veliki lonac stavite svinjsku glavu i ostalo meso i kuhajte dok se meso ne počne odvajati od kostiju, minimalno 7 sati na laganoj vatri. Meso odvojite od kosti i narežite na kockice, kožu natrgajte. Stavite u posudu i dodajte sve začine pa sve skupa dobro pomiješajte.
Dodajte malo tekućine od kuhanja i pazite da smjesa bude kompaktna, kako biste lakše napunili želuce. Svinjske želuce dobro operite, pa 3/4 želuca napunite smjesom. Zavežite špagom i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol (pritom pazite da voda ne zakipi).
Dok se želuci kuhaju, lagano ih probušite čačkalicom kako bi ispustili zrak. Skuhanu tlačenicu operite pa ju stavite pod nešto teško i tako ostavite 10 do 12 sati. Ako nemate želuce ili želite napraviti drugačiju verziju tlačenice, kalup za kruh obložite plastičnom folijom i napunite ga smjesom od mesa. Ohladite u hladnjaku - i to je to.
Cijeli recept pronađite ovdje.