Top 5 starinskih hrvatskih jela koja su se zimi pravila za večeru

Foto: Shutterstock

ZIMA nas nekako uvijek vuče da više uživamo u domaćim, kućnim jelima, a ljudi su se od davnina najviše veselili zimskim večerama. Pripremali su jela od dostupnih namirnica, prilagođena vanjskim uvjetima (malo jača jela nisu bila na odmet), a u većini tih jela uživamo i danas.

1. Cicvara

Jelo naših baka od najjednostavnijih sastojaka - mlijeka, masti i kukuruznog brašna, brzo se priprema i jako je zasitno. Ako niste isprobali, morate - ovdje je recept.

2. Krpice sa zeljem

Krpice stvarno pamte sve generacije - nikad nisu izašle iz mode. Mi ih najviše pamtimo kao zimsku večeru, a ovaj put pravimo ih prema ovom receptu.

3. Ličke pole

Tradicionalno ličko jelo koje se proširilo na cijelu zemlju, a najčešće ga vežemo uz zimske večeri. Polovice krumpira koje se mogu peći s malo dimljene slanine. Evo kako ih pripremamo - recept je ovdje.

4. Knedle sa šljivama

Ponekad su nam ih, kao djeci, servirali za ručak - što nas nije previše veselilo, ali danas bismo dali sve za ovakav domaći ručak ili večeru. Imamo recept za knedle sa šljivama zagrebačke gostionice Ficlek.

5. Razljevak

Jednostavno tradicionalno jelo koje se pripremalo u mnogim kućama, a moglo se praviti bez posebnih priprema zbog osnovnih sastojaka koji se koriste. Bilo je popularno u Slavoniji i drugim ruralnim područjima, a riječ je o jelu sličnom mlincima, koje neki još zovu i balkanskom verzijom jorkširskog pudinga. Recept je brz i jednostavan, vrijedi ga isprobati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.