Trendovi koji trenutno oblikuju industriju hrane i naše navike

Foto: Shutterstock

BILO da ste ambiciozni kuhar kojeg zanimaju najnoviji trendovi u industriji hrane, planirate otvoriti vlastiti restoran ili jednostavno samo želite promijeniti način prehrane, dobro je znati koji trendovi trenutno oblikuju industriju hrane i naše prehrambene navike.

Gotovo svi ti trenutni trendovi su na biljnoj bazi jer se ljudi sve više kreću prema održivijem načinu života, a kuhanje na biljnoj bazi postaje sve popularnije. Ovo su neki od najvećih trendova u kulinarskoj industriji na koje valja obratiti pažnju.

Gljive

Prošle je godine New York Times gljive proglasio sastojkom godine, a one su i dalje visoko na ljestvici popularnosti. Zbog svoje svestranosti i jedinstvenog okusa gljive su stoljećima omiljena namirnica u mnogim kuhinjama, a neka odlična jela koja možete pripremiti s njima su, primjerice, zapečeni njoki s gljivama, kremasti rižoto od gljiva ili sočna krem juha od gljiva.

Morska trava

Umami je okus koji se obično povezuje s mesom, ali ga u svojim jelima možete potaknuti i drugim sastojcima kao što je, primjerice, morska trava, koja je bogata raznim proteinima i mineralima. Ona je također održiva alternativa mnogim namirnicama jer prirodno raste u oceanima i ekološki je prihvatljiva za uzgoj, a možete ju dodati u rižota, juhe ili salate.

Urbani proizvodi

Sve više restorana dodaje lokalne i urbane proizvode na svoje jelovnike kako bi privukli što veću publiku. Svježi, lokalni sastojci obično imaju bolji okus i održiviji su jer smanjuju stakleničke plinove i čuvaju biološku raznolikost. Urbani proizvodi sve su popularniji jer su održivi, budući da se uzgajaju unutar gradske infrastrukture, gdje se hrana inače ne bi uzgajala, i mogu koristiti do 98 posto manje vode. 

Indijski oraščići

Popularnost orašastih plodova raste, posebno u umacima, poput umaka od kikirikija, pesto umaka i kremastog umaka od indijskih oraščića. A indijski oraščići su postali omiljeni jer snižavaju kolesterol, jačaju imunitet te jačaju mišiće i živce. Možete ih jesti same, ali i dodati u neka jela, kao što su, primjerice, kineska piletina s indijskim oraščićima ili keksi s čokoladom i indijskim oraščićima.

Ljubičasti slatki krumpir

Sve više ljudi eksperimentira s jelima i namirnicama koje su vizualno privlačne, pa je ube ili ljubičasti slatki krumpir sve popularnija namirnica. On potječe s Filipina i ugodnog je okusa poput vanilije pa se odlično uklapa u slatka i slana jela. Uz to, ovaj krumpir ima brojne zdravstvene prednosti i sadrži mnoštvo antioksidansa, a s njim se mogu napraviti razna jela, od kremastog slatkog namaza do pita.

Slatko-ljuti med

Kombinacija slatkog i ljutog trenutno je hit u svijetu kulinarstva, a med je sastojak koji se može koristiti u takvim jelima. On se može odlično kombinirati s raznim začinima kako bi se postigao taj savršeni slatko-ljuti okus. Jedno jelo takvog okusa su, primjerice, sočna rebarca u chipotle umaku koji kombinira med s raznim ljutim začinima, od ljute paprike do papra.

>> Namirnice koje bi svaki ljubitelj ljutog koji drži do sebe trebao imati u kuhinji

Leća

Namirnica koju sve više ljudi uključuje u svoju prehranu je leća. Leća ima negativan ugljični otisak jer veže više ugljika u tlo nego što ga oslobađa, a uz to ima malo masti i puna je vitamina. S njom se također mogu napraviti čudesna jela, a bolognese od zelene leće i juha od crvene leće i slanutka samo su neki od primjera.

Plant-based pekare i restorani

Pečenje na biljnoj bazi postaje sve popularnije, a sve se više pekara odmiče se od tradicionalnih metoda, pri čemu jaja i mlijeko zamjenjuju sastojcima poput banana, chia sjemenki i badema. Osim toga, sve su popularniji i plant-based restorani, koji od ove godine čak imaju i veće šanse za dobivanje Michelinove zvjezdice jer je Michelin odlučio dodijeliti više zvjezdica veganskim i vegetarijanskim restoranima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.