NA INDEX RECEPTIMA smo u svakodnevnoj potrazi za novim, zanimljivim, povoljnim i neobičnim proizvodima u dućanima. Pogledajte što smo pronašli ovaj tjedan.
Fejk Pringles
Postoji li čips koji može zamijeniti naveliko obožavani Pringles? Ovaj smo našli u Sparu, košta 2.49 eura za 170 grama.
Pistacije
Kad ste zadnji put kupovali pistacije? Ova vrećica s fotografije u Sparu košta 4.39 eura (125 grama).
"Preskupo", "Nisam dugo i neću tako skoro", "Neki dan u Plodinama kila za 10 eura", "Kupio danas u Eurospinu 200 g za 3 eura", "500 grama u Kauflandu 7 eura", pisali ste nam u komentarima.
"Kokosov pripravak"
Kokosovo mlijeko se sve više koristi u desertima, a, naravno, oduvijek i u curryjima. No, sve je skuplje, pa je Lidl na police stavio ovaj, kako piše na etiketi, kokosov pripravak. Košta 1.79 eura, jeste li probali?
Basmati riža
500 grama basmati riže u Lidlu košta 2 eura, koristite li je? To je dugozrnata sorta riže koja potječe iz Indije i Pakistana. Karakteriziraju je duguljasto zrno i aroma koja je nešto cvjetnija i orašastija od obične bijele riže. Basmati riža je laganija i manje ljepljiva od većine običnih bijelih riža.
Često se koristi u pripremi raznih jela, posebno u indijskoj i srodnim kuhinjama, ali je popularna i u drugim kuhinjama diljem svijeta. Može se kuhati na tradicionalni način, uz dodatak vode ili juhe, ili se može koristiti u pilafima, biryanijima i drugim jelima.
>> Imamo recept za Dum Pukht Chicken Biryani iz poznatog indijskog restorana u Zagrebu
Prije kuhanja basmati riže važno ju je dobro oprati u hladnoj vodi kako biste uklonili višak škroba i nečistoća. Isperite rižu nekoliko puta, dok voda ne postane gotovo prozirna. Namakanje je opcionalno. Neki preferiraju namakanje basmati riže u vodi prije kuhanja kako bi se poboljšala tekstura. Namakanje od 30 minuta do sat vremena može pomoći u postizanju optimalne teksture.
Došli smo do kuhanja. Za svaku šalicu basmati riže obično se koristi 1.5 do 2 šalice vode. Stavite vodu da zakuha, dodajte opranu i ocijeđenu rižu, smanjite vatru na minimum, poklopite i pustite da se kuha 15-20 minuta ili dok voda ne ispari, a riža postane mekana i prozračna. Važno je da se riža ne miješa tijekom kuhanja kako bi zadržala tu svoju "fluffy" teksturu.
Pustite da odstoji nakon što se skuha - ostavite je poklopljenu da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja. To će omogućiti da se riža dodatno potpuno skuha. Basmati riža je izvrstan prilog mnogim jelima, od začinjenih curryja do umaka i grilanih jela, a nekoliko recepata za naša najdraža jela inspirirana indijskom kuhinjom možete pronaći ovdje.
Bezmesne kokošje paštete
Argeta ima nove paštete - veganske su, ali na pakiranjima piše "kokošja". Uz to je istaknut i natpis "meatless", što bi značilo bezmesno (apsolutno su bez sastojaka životinjskog porijekla). Jedna košta 1.89 eura. Vegani, nevegani, svi - što kažete na ovakve proizvode?
Instant ramen
Instant noodlesi su postali hit i u Hrvatskoj, i to nakon desetljeća popularnosti vani. Jeste li vi fanovi ili ih zaobilazite u širokom luku? Ove u čaši našli smo u Sparu, a prodaju se po 1.89 eura. Ljudi po internetu imaju i neke trikove kako ih učiniti ukusnijima, više o tome pročitajte ovdje.
Sladoled Raffaello
U Žapcu smo našli Raffaello sladoled, kutija košta 3.99 eura. Je li vam još rano ili jedete sladoled tijekom cijele godine?
>> Našli smo poznato talijansko brašno za 3.45€, ljudi u komentarima se posvađali