U malom lokalu u centru Zagreba prodaju se američke pite, pogledajte cijene i dojmove

Foto: Hana Kajari/Index

FRIDAY Pie Shop u Zagrebu nije nikakva novost, a tek rijetki vjerni pratitelji zagrebačke gastro scene nikad nisu čuli za Elviru Petek koja stoji iza cijele priče. Ova je stručnjakinja za odnose s javnošću prvi shop otvorila u jesen 2021. godine na Trešnjevci, u međuvremenu je prostor imala i u Boškovićevoj, a početkom prošlog ljeta se ovaj specifični shop konačno preselio na lokaciju gdje se može sjesti, popiti kava i pojesti pita pa je postao jedna od zanimljivijih zagrebačkih slastičarnica.

Novi je prostor na adresi Vlaška 78, u prolazu koji je otprije mnogima dobro poznat - ondje se do srpnja prošle godine nalazio Finjak, kako su ga mnogi nazivali, najljepši zagrebački kafić, a prošle je jeseni na istom mjestu otvorena taquerija Cato, o kojoj više možete saznati ovdje.

Što smo probali

Probali smo Virginiju, brownie-pitu, koja je jako bogata i savršena za ljubitelje čokolade. Zatim smo kušali i Josephine, njihovu klasičnu američku pitu s jabukama koja ih je praktički i proslavila. Inače, jedna cijela sadrži čak 1.2 kg Jonagold i Granny Smith jabuka, po narudžbi je pripremaju i sa smeđim šećerom, ali i bez šećera, a dostupna je i u veganskoj varijanti, kao i ostale njihove voćne pite.

Ipak, naš favorit je Charlie, napravljen s kremom od đumbira, što mu daje izrazito svjež okus. Pite možete kupiti po komadu za 3.50 eura ili cijele za 24 do 34 eura, ovisno o vrsti, i predlažemo da dođete ranije tijekom dana jer se brzo rasprodaju. Radno vrijeme od utorka do petka je od 12 do 20 sati, a subotom od 10 do 18 sati. Nedjeljom i ponedjeljkom su zatvoreni.

@index.hr Hoćete li isprobati ove američke pite? #hrana #food #zagreb #foodtiktok #indexhr #hrvatska #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound - Index.hr

Po čemu su posebne?

Tijesto koje je baza svakoj piti u Friday Pie Shopu razlikuje se od onog mekšeg prhkog kakvo se najčešće priprema na ovim prostorima. Ovo karakteristično za američke pite sastoji se od puno slojeva maslaca i tijesta, stvarajući hrskavu teksturu kad se ispeče, a sve se dobije uz hladni maslac brzinski utrljan u brašno, hladnu vodu i vrlo malo rukovanja kako se sastojci ne bi zagrijali.

Prije konačnog oblikovanja, mnogi recepti zahtijevaju preklapanje i valjanje nekoliko puta i upravo se tako dobiju ti specifični džepići s maslacem i tzv. "flaky" (eng. pahuljasto) tijesto.

>> Šest vrsta tijesta koje se najčešće koriste za pite, slane ili slatke

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.