Veliki vodič kroz Fuliranje - što nude, koja su jela hitovi i kakve su cijene

Foto:: Marin Tironi/Index

FULIRANJE se ove godine održava na dvije lokacije, na Strossmayerovu trgu i na terasi Oleander hotela Esplanade, gdje je već drugu godinu zaredom. Program je na obje lokacije krenuo u subotu, 26. studenog i traje do 1. siječnja 2023. godine, a mi smo danas istražili što se sve može pojesti i popiti na lijepoj terasi hotela Esplanade, gdje je deset ugostiteljskih kućica predstavilo svoju gastro priču.

1. Balon

Restoran Balon je dobro poznata gastro destinacija koja već skoro dva desetljeća uspješno postoji na zagrebačkom Prisavlju, a ovo im je prvi put da su se okušali u pripremi ulične hrane. Chef Stipan Iličić na terasi Oleander nudi teleći bečki u sendviču, pripremljen u pročišćenom maslacu, s kremom od krumpira i gelom od brusnica i limuna, koji se može naručiti po cijeni od 72 kune.

Balon je poznat po jednom od najboljih bečkih odrezaka koji se mogu pojesti u Zagrebu, stoga ne čudi da su ga uvrstili na svoj debitantski meni. Ovdje se na čaše toči šampanjac Allart, a može se pojesti i gulaš od hobotnice s njokima na mediteranski po cijeni od 62 kune, rolica s patkom u rižinom papiru za 55 kuna, kao i pork belly sendvič s pečenim batatom i ukiseljenim ljubičastim lukom za 68 kuna.

2. Beg’s

Koncept plant-based prehrane predstavila je ekipa iz Beg's Plant Based Street Fooda sa svojim Beyond Meat proizvodima od proteina graška, cikle, kokosovog ulja i krumpira. Zvijezde ove kućice su trebale biti domaće plant-based kobasice s dinstanim zeljem i prženim lukom, ali ovo jelo nažalost nije još uvijek dostupno jer su plant-based crijeva za kobasice zapela na carini.

Zato su tu Beg’s purple haze sarmice, mini sarmice u ljubičastom kiselom zelju punjene Beyond Meat mesom i rižom, poslužene s pire krumpirom koji se priprema s plant-based mlijekom i kokosovim maslacem, a mogu se naručiti po cijeni od 82 kune.

Tu su i Beg’s choco chilli tacosi punjeni Beyond Meatom mljevenim mesom, tamnom čokoladom, domaćim čili umakom, jalapeno papričicama i svježim umakom od vrhnja, čija cijeni iznosi 68 kuna, kao i desert Beg’s churros, španjolski uštipci s preljevom od čokolade, čija je cijena 54 kune.

3. Restač

Street food izdanje popularnog Tača na svojoj kućici nudi provjerene klasike, poput adventske kobase s dinstanim zeljem u brioš pecivu po cijeni od 45 kuna, TAČ ćevapa u somunu za 55 kuna i fritula s Lino Ladom ili pekmezom od šljiva, čija je cijena 35 kuna. Restač na čaše toči nekoliko vina porečke Agrolagune, a od velikih piva se može naručiti Vukovarsko za 28 i Grif za 32 kune.

4. Institut za kobasice by Mate Janković

Institut za kobasice se s pravom može nazvati institucijom zagrebačkog Adventa, a ove godine u ponudi imaju Frankfurterke, Kranjske sa sirom, Debrecinke i Bavarske kobasice. Sva su jela raspoloživa po cijeni od 43 kune, a posjetitelji mogu sami birati koji će od 10 priloga i 5 umaka spariti s odabranom kobasicom.

5. GINgle Bells 

GINgle Bells nudi svoje poznate Gingle Bells zimske hitove u kombinaciji s nagrađivanim hrvatskim craft džinom, Old Pilot’som. U ponudi se po cijeni od 38 kuna mogu pronaći topli napitci, poput kuhanog i bijelog džina (s bijelom čokoladom), pripremljeni prema originalnim recepturama, ali i razni kokteli čije se cijene kreću od 34 do 48 kuna. 

6. NEBO by Deni Srdoč

Jedan od najboljih hrvatskih chefova s čak dvije Michelinove zvjezdice u dva različita restorana, Deni Srdoč, svoje kreacije nudi na kućici NEBO. Iz ponude svakako vrijedi izdvojiti Chicken pita bread, prženu mariniranu piletinu s crvenom paprikom, sušenom rajčicom, iceberg salatom, kiselim krastavcima te dimljenim i sirnim umakom.

Cijena ovog jela je 65 kuna, a za 60 kuna se može pojesti, također vrlo reprezentativan, ljutkasti bakalar na bijelo. Ljutkasti prženi krumpirići s češnjakom i vlascem koštaju 30 kuna, a za 35 kuna možete naručiti cimet rolice u umaku od slatkog kefira.

7. Taika

Taika ima jednostavnu ponudu koja uključuje četiri morska jela, jedan desert i pržene krumpiriće. Njihov Salmon Roll sendvič u brioche pecivu uz umak na bazi vrhnja i vlasca možete naručiti za 68 kuna, a za Crispy COD ballse, odnosno hrskave okruglice od bakalara prženog u panko mrvicama potrebno je izdvojiti 82 kune.

8. THE MEAT by Nenad Komes

The Meat u svojoj ponudi ima ekskluzivne mesne pripravke i na njihovoj kućici možete uživati u Dry Aged 60 beef burgeru, pripremljenom od odležane junetine, čija cijena iznosi 120 kuna, kao i Pulled pork BBQ sendviču i domaćim dimljenim roštilj kobasicama, po cijeni od 65 kuna. 

9. Hotel Esplanade by Ana Grgić Tomić 

Hotel Esplanade je u ponudu uvrstio svoje legendarne štrukle zapečene u vrhnju koje se mogu pojesti za 45 kuna, a velika poslastica su i prženi repovi crvenih kozica u kadaifu s kimchijem i kremom od batata, čija cijena iznosi 95 kuna. Veliki hit je i aromatični crème brûlée s hrskavim crumbleom od speculaasa, glavne Esplanadine slastičarke i trostruke prvakinje u slastičarstvu Mirjane Špoljar, čija cijena iznosi 45 kuna.

Tu su i vrući napici poput džina s dodatkom đumbira i meda, božićnog punča s okusima cimeta i ruma te interesantnog šumskog koktela s dodatkom bundeve, kestena i vrganja, koje je pripremio poznati koktel majstor Vjenceslav Madić 'Kishoni'.

10. Rakijarnica

Tu je i stara dobra Rakijarnica sa širokom ponudom vina, rakija i toplih napitaka. Ovdje ćete za 2 decilitra bijelog i crnog kuhanog vina izdvojiti 22 kune, za pola litre točenog piva 28 kuna, a za Korlat rakije 21 kunu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.