Vozio sam 12 sati očajnim cestama zbog jedne pizzerije. Isplatilo se

Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

Vrlo rijetko krećemo ciljano na put u neko mjesto ili grad kako bismo posjetili određenu pizzeriju, ali poziv Eugena Pociana, vlasnika restorana Corsarul, nisam mogao odbiti.

Eugena sam upoznao prije nešto više od godinu dana tijekom APN-ovog natjecanja u Murteru, a zatim smo se družili i na svjetskom prvenstvu pizza majstora u Napulju. Eugen je jako dugo u ugostiteljstvu, a veliki je zaljubljenik u pizzu. Upravo je zbog toga odlučio u svom restoranu priču s pizzom podići na puno višu razinu. Bio je gost i sudionik mnogih APN-ovih radionica, a na natjecanja je redovito slao svoje pizza majstore. Upravo je Cristian Melecea, pizza majstor iz Corsarula pobijedio na natjecanju u Murteru u svibnju prošle godine.

Corsarul se nalazi u Oradei, jednom od najljepših rumunjskih gradova vrlo burne prošlosti. Iskreno govoreći, nisam znao skoro ništa o ovom velikom rumunjskom gradu smještenom na rijeci Crisul Repedu u blizini granice s Mađarskom, pa sam prije puta potražio korisne informacije i zanimljivosti vezane uz Oradeu.

Oradea ima 200 tisuća stanovnika i glavni je grad županije Bihor na sjeverozapadu Rumunjske. Od bitnijih činjenica treba istaknuti kako je Oradea jedan od najrazvijenijih gradova Rumunjske poznat i po velikim parkovima te velikoj zelenoj površini zbog koje su je prozvali zelenom prijestolnicom Rumunjske.

U Oradeu smo stigli u ranim poslijepodnevnim satima, pa smo imali dosta slobodnog vremena za obilazak centra grada i znamenitosti koje su se nalazile u blizini. Kroz sam centar prolazi rijeka Crisul Repede uz koju je sa svake strane lijepo uređena šetnica s restoranima i kafićima.

Taj nas je dio grada odmah na prvu neopisivo podsjetio na Ljubljanu i njen kvart Tromostovje.

Pizzeria unutar zidina starog grada

Blizu centra nalazi se i velika gradska tvrđava koju smo ostavili za kraj budući da se restoran Corsarul nalazi unutar samih zidina tvrđave, što je poprilično specifična i atraktivna lokacija.

Tijekom dana u Corsarulu se održavala APN-ova radionica, a po završetku radnog dijela programa upriličena je i mala svečanost dodijele APN-ovog certifikata Eugenu Pocianu, čime je Corsarul postao ne neki način rumunjski centar izvrsnosti za modernu napoletanu. Postao je pizzeria u kojoj će vam se poslužiti kvalitetna napoletanska pizza napravljena prema APN-ovim smjernicama i kriterijima.

U radnom su dijelu programa kao pozvani gosti i instruktori sudjelovali i naš Osječanin Alen Radanović, slovenski APN-ov ambasador Jernej Berlot i iskusni talijanski pizza majstor Pasquale Poerio, APN-ov instruktor i ovogodišnji svjetski prvak iz Napulja u kategoriji Pizza Contemporanea (moderna pizza). Alen je na istom natjecanju osvojio naslov svjetskog prvaka u kategoriji Pizza di Stagione (sezonska pizza).

Iako je Corsarul restoran koji ima vrlo raznoliku ponudu vrhunske hrane, mi smo pomalo tvrdoglavo naručili pizze. Naime, tijekom večeri mjesto za pultom i kod krušne peći zauzeli su Alen Radanović i Pasquale Poerio, pa me nitko nije uspio nagovoriti da naručim bilo što drugo osim pizze. Naručili smo, sigurno ćete pogoditi, Mortadella e Pistacchio, pizzu s mortadelom i Ortolanu, nešto lakšu pizzu s patlidžanima, tikvicama i grilanom paprikom.

Šest sati vožnje po očajnim cestama se isplatilo

Moram priznati da sam si tijekom puta u Oradeu koji je trajao dugih šest sati vožnje po dosta lošim mađarskim i rumunjskim cestama nekoliko puta postavio pitanje ima li ovaj kratki izlet ikakvog smisla i vrijedi li provesti samo par sati u Oradei, a više od dvanaest sati za volanom.

Međutim, većina je dvojbe nestala već pri ulasku u Corsarul koji je smješten doslovno unutar samih zidina stare tvrđave, a tijekom uređenja pazilo se na svaki detalj poštujući činjenicu da se radi o zaštićenom kulturnom dobru. Ostatak dvojbi nestao je u trenutku kad su nam se pizze pojavile na stolu. Moderne napoletane uzdignutih i prozračnih rubova, tanke i mekane sredine čiji nas je fini miris odmah zapuhnuo nestale su s naših tanjura u samo par minuta.

Corsarul u ponudi ima nešto više od dvadeset pizza od kojih treba istaknuti Corsarul, pizzu s plodovima mora i artičokama te Campagnolu, nešto težu pizzu s gljivama, peršinom i pikantnom salamom. Za one koji ne vole meso i teže pizze tu je već spomenuta Ortolana, pizza s finim patlidžanima, tikvicama i grilanom paprikom.

Da nisam naručio svoju omiljenu pizzu, sigurno bih isprobao Dolce Vitu, pizzu s pancetom, tikvicama, pecorino sirom, mrvicama pečene pistacije i blagim pestom od čilija.

Cijene kreću od osam eura

Cijene pizza kreću se od 42 leva (8 eura), koliko košta Marinara, pa do 75 leva (15 eura), koliko koštaju dvije najskuplje, Barese i Tartufata. Barese je uz Mortadellu e Pistacchio pizza koja uz vrhunski pršut u nadjevu ima i finu burattu. Margherita je 45 leva (9 eura).

S obzirom na vrlo atraktivnu lokaciju, vrhunski prostor i uslugu te fine i ukusne napoletane, cijene pizza su vrlo pristupačne i primjerene.

Corsarul ima i bogatu vinsku kartu te vrlo velik izbor craft piva.

Ovo je druga rumunjska pizzeria koju sam posjetio, a prva je bila odlična temišvarska La Pizza Napoletana koju sam otkrio prošle godine tijekom odlaska na polumaraton. Budući da poput Temišvara i Oradea ima svoj tradicionalni polumaraton, siguran sam da ću, ako me zdravlje bude služilo, ovaj lijepi rumunjski grad posjetiti i sljedeće godine tijekom odlaska na utrku.

>> Lovac na pizze u Rumunjskoj: Mali Beč, odlična napoletana i konobar hajdukovac

A Corsarul će, nastavi li ovako, biti vrhunska pizzeria i, sasvim zasluženo, prvi rumunjski certificirani APN-ov centar za obuku kvalitetnih pizza majstora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.