Želite naučiti raditi savršenu pitu od jabuka? Jednostavno je, imamo ključna pravila

Foto: Shutterstock

AKO ste i vi među onima koje veseli tmuran i oblačan vikend i koji jedva čekaju upaliti pećnice i zamirisati cijelu kuću - niste sami, i mi smo jedva dočekali. Početak je listopada, domaćih jabuka je napretek, a što bolje simbolizira jesenski vikend od finih pita i mirisa cimeta? 

Danas smo se odlučili za slasticu koju rijetko tko ne voli, a slovi kao jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih kolača - pitu od jabuka. Ono što ovu pitu simbolizira je (osim jednostavne pripreme) jednostavnost sastojaka. Za nju definitivno vrijedi "manje je više". Važno je da je radite s kvalitetnim sastojcima, da koristite dobar maslac i sočne jabuke. U nastavku pročitajte upute za pripremu ove pite. 

Kako pripremiti dobro tijesto 

Iako tijesto sadrži tek nekoliko sastojaka, važno je znati s njime raditi. Tip tijesta u ovakvim pitama je na granici između prhkog i lisnatog (na engleskom "flaky"), a evo što je ključno da bi ga se dobilo. 

  • Koristite na kockice narezan hladan maslac koji se ne smije istopiti. Topljenjem maslaca gubi se prhkoća tijesta, pa postaje tvrdo i žilavo. 
  • Koristite ledenu vodu i dodajte je malo po malo. Hladna voda pomaže da tijesto ostane hladno i ne postane previše ljepljivo. 
  • Nemojte previše mijesiti tijesto kako ne biste pokrenuli razvoj glutena, što ga čini tvrdim. Miješajte maslac i brašno prstima dok ne dobijete teksturu poput krupnih mrvica, a zatim dodajte vodu dok se tijesto ne sjedini. 

  • Odmorite tijesto. Nakon što ste ga zamijesili, umotajte ga u plastičnu foliju (spljoštite ga što je više moguće kako biste ga kasnije lakše valjali) i pohranite u hladnjak na barem 30 minuta. Ako baš nemate vremena za ovaj korak, brzo zamijesite tijesto u lopticu, zatim ga razvaljajte i stavite u kalup koji možete kratko ohladiti u hladnjaku. 
  • Valjajte tijesto laganim pokretima kako bi na svakom dijelu bilo jednako. Ako se pritom ugrijalo, na papiru za pečenje ga stavite kratko u zamrzivač, pa izvadite i nastavite valjanje. 
  • Prije pečenja tijesto premažite bjelanjkom (možete ga premazati i žutanjkom, no imajte na umu da će obojiti pitu u žućkasto i da bi žumanjkom trebalo premazivati ravnomjerno). Pitu možete premazati i otopljenim maslacem ili kombinacijom jaja i malo mlijeka. Gornje tijesto možete i lagano posuti cimetom i bijelim šećerom. 

Što je važno za dobar nadjev od jabuka

  • Za najbolji balans okusa i teksture koristite mješavinu jabuka. Preporučujemo sortu Granny Smith, koja je klasičan izbor zbog čvrstoće i slatko-kiselog okusa, u kombinaciji s Fuji jabukama koje su slađe. 
  • Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i narežite ih na ploške. Dodajte im šećer, cimet, po želji malo vanilin šećera ili limunovog soka (ako su jabuke jako slatke), a obavezno im dodajte i škrob. Prilikom pirjanja na tavi jabuke će ispustiti puno tekućine, a tekući nadjev može razmočiti donje tijesto pri pečenju pite. Pirjajte jabuke dovoljno dugo, neka omekšaju i ispuste tekućinu. Tekućina će se zgusnuti i karamelizirati - zbog toga će pita biti posebno sočna. 

Kako složiti cijelu pitu 

Tijesto podijelite u dva dijela: računajte da je donje tijesto 2/3 cijelog tijesta, a gornje 1/3. Razvaljajte oba tijesta tako da su nekoliko centimetara veća od kalupa (promjer kalupa neka bude oko 26 cm). Kalup premažite hladnim maslacem, razmažite i stavite donje tijesto. Utapkajte ga prstima u kalup, a rubove zarolajte prema unutra i pritisnite svaki dio.

Nakon što propirjate jabuke, ostavite ih da se ohlade, pa ih stavite na tijesto u kalupu. Dno tijesta možete posuti prezlama, posebno ako je nadjev tekuć, kako se ne bi razmočilo. Kako bi pita bila još sočnija, na nadjev stavite nekoliko kockica maslaca. Zatvorite pitu stavljanjem gornjeg tijesta na nadjev, rubove možete skratiti škarama ako je tijesto preveliko, pa ih zarolajte pod rubove donjeg tijesta i pritisnite da se spoje.

Kažiprstom možete napraviti valoviti rub pite, a ako se u tome još niste izvještili, možete ukrasiti i pritišćući vilicom po rubu. Pitu premažite bjelanjkom i pospite šećerom - bijeli šećer će se istopiti i stvorit će lijep, karameliziran izgled, dok se grublji smeđi šećer slabije topi i čini pitu žućkastom i grublje površine. Nožem zarežite gornje tijesto na četiri dijela (gore-dolje, lijevo-desno) kako bi para mogla izlaziti van, u suprotnom može izobličiti pitu. 

Pecite pitu na visokoj temperaturi: prvih 20 minuta na 200 stupnjeva, pa ju smanjite na 180 dok korica ne postane zlatna. Gotova je kada kroz rezove krenu mjehurići od nadjeva. Ako primijetite da gornje tijesto brzo tamni, pokrijte pitu aluminijskom folijom. Nakon pečenja je ostavite desetak minuta, pa ju tek onda režite i servirajte. 

Recept za klasičnu pitu od jabuka pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.