AKO NAS nešto odmah asocira na jesen, onda je to pumpkin spice, popularni začin od bundeve koji je pravi hit u Americi, gdje se u ovo doba godine najviše ispija pumpkin spice latte, a sve je popularniji i kod nas. Riječ je o začinu koji, suprotno svojem nazivu, uopće nema veze s bundevom, ali je sjajan dodatak svim jelima na bazi bundeve.
Pumpkin spice sve se više koristi u kulinarstvu, bilo u jelima od bundeve ili kao posip za tople napitke poput kave ili kakaa, a čini ga kombinacija svih onih začina koje najčešće koristimo u ovo doba godine - cimet, muškatni oraščić, klinčić, piment i đumbir.
Potječe još iz 17. stoljeća
Najstariji poznati začin za bundevu vežemo uz jedan britanski recept iz 1675. godine - pumpion pye. Mješavina začina koja se koristila u tom desertu sadržavala je papar, klinčić, muškatni oraščić i cimet, a zahvaljujući američkoj tvrtki za začine McCormick, koja je brendirala i dala ime ovoj mješavini začina, danas imamo pumpkin spice, odnosno začin od bundeve.
@flouring.kitchen I’m making two batches of this today, one for my sister to take with her to the UK and one for me and all my spicy upcoming recipeeeees 🧡 Recipe in my b!o 🧡 #pumpkinseason #pumpkinspice #recipetok ♬ Exploration (Coraline) - Instrumental - Hannah Stater
Odlična je vijest i to da je ova začinska mješavina dostupna i u Hrvatskoj - možete je pronaći u Harissi po cijeni od 2.96 € za vrećicu od 50 grama, no možda vam je najisplativije ovu mješavinu napraviti kod kuće. Sve što trebate je pomiješati sljedeće sastojke:
- cimet
- đumbir
- muškatni oraščić
- klinčić
- piment
- crni papar.
Svi sastojci, naravno, moraju biti mljeveni, a sve ih dobro promiješajte u maloj posudi. Pripazite, jer se mljeveni đumbir može grudati pa dobro miješajte kako biste uklonili grudice. Mješavinu začina stavite u željenu staklenku koja se može dobro zatvoriti i čuvajte ju na sobnoj temperaturi i na suhom mjestu, a cijeli recept s točnim mjerama možete pronaći ovdje.
Po želji možete dodati i mljeveni kardamom, a ako želite još jači okus, dodajte više mljevenog pimenta i klinčića, a kada napravite mješavinu začina i pospremite ju u staklenku, dobro zatvorena staklenka tako može stajati i dvije do tri godine. U nastavku pronađite nekoliko prijedloga za jela i pića u koja možete dodati ovaj aromatični začin.
1. Kava s bundevom i začinima
Kava s bundevom i začinima, poznatija pod nazivom Pumpkin spice latte, popularni je kremasti jesenski napitak koji je prepun mirisnih začina, i naravno bundeve. Začine možete dozirati po želji i ukusu, a šećer možete zamijeniti medom. Cijeli recept je ovdje.
2. Pita od bundeve
Američki klasik, poznat nam iz filmova i serija, tradicionalno se priprema za blagdane i praznike poput Dana zahvalnosti i Božića. Ova slastica fine i kremaste teksture zasigurno će osvojiti i najizbirljivija nepca, a cijeli recept pronađite ovdje.
3. Slatki kruh od bundeve
Ovaj recept za slatki kruh od bundeve morate probati ove jeseni, a ako ne koristite pekač za kruh i pečete ga u klasičnom limu, može proći i kao kolač. Cijeli recept je ovdje.
4. Slatke štrudle s bundevom
Osim sa sirom i jabukama, štrudle se mogu pripremiti i s pireom od bundeve. Za pripremu ove štrudle trebat će vam hokaido, kombucha ili bilo koja "mesnata" bundeva, a recept donosimo ovdje.
5. Mramorni kolač s bundevom
U ovaj mramorni kolač smo dodali pire od bundeve, koji mu daje odličnu aromu i sočnost, a za još bolju aromu, iako ne piše u originalnom receptu, možete mu dodati i malo začina od bundeve. Recept je ovdje.