Dobro došao, Đuka! Vjeverice se vraćaju u najveći đakovački perivoj

Foto: Grad Đakovo

S CILJEM povratka populacije autohtonih vjeverica u višestoljetni, najveći đakovački perivoj - Strossmayerov park, proljetos su u tu zelenu oazu grada puštene dvije ženke, a krajem prošloga tjedna pridružio im se i mužjak. Nastavak je to projekta KorZoo Đakovo - Zeleno srce grada, koji zajednički provode Grad Đakovo i Zoološki vrt Grada Zagreba.

"Poput dviju ženki, i mladi će mužjak prvo mjesec dana provesti u za to namijenjenoj nastambi, a potom biti pušten na otvoreno u Strossmayerovom perivoju", rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova izradila je nastambu za vjeverice, čija je populacija posljednjih godina bila potpuno nestala iz navedenog perivoja, a po kojoj je on bio poznat. Učenici đakovačke Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića izradili su još prije deset hranilica za vjeverice, postavivši ih na više lokacija po perivoju. Postavljene su i prigodne info-ploče.

[U STROSSMAYEROV PERIVOJ STIGAO VJEVERAC ĐUKA] Nakon Dore i Tene, ženki crvene europske vjeverice koje u...

Objavljuje Grad ĐakovoPetak, 18. listopada 2024.

Kao i dvjema ženkama kojima su građani dali ime Dora i Tena, i mužjaku su ime odabrali Đakovčani - Đuka. Ovaj đakovački projekt drugi je takav projekt na području Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.