Veterinari upozoravaju: U Zagrebu raste broj mačaka zaraženih parvom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačke veterinarske ambulante bilježe nagli porast slučajeva mačjeg parva, poznatog i kao panleukopenija, u posljednja tri tjedna. Ova ozbiljna bolest, koja zahvaća mačke, uključujući one koje su cijepljene, izaziva zabrinutost među vlasnicima kućnih ljubimaca i stručnjacima. Prema Veterinarskoj praksi Vet5, simptomi ove bolesti su teški i atipični, a bolest se brzo razvija što predstavlja veliki izazov za liječenje.

Jedna od najuznemirujućijih činjenica jest da su pogođene mačke bile u dobrom fizičkom stanju, uhranjene i više puta cijepljene. Iako se cijepljenje smatra ključnim za prevenciju bolesti, u ovom slučaju čak ni procijepljene mačke nisu bile zaštićene od virusa. Veterinari su primijetili inkubacijski period virusa do čak 17 dana, što dodatno komplicira situaciju jer se bolest može širiti prije nego što se simptomi pojave.

Atipični simptomi i brza progresija bolesti

Simptomi mačjeg parva obično uključuju povraćanje i proljev, no mnoge oboljele mačke nisu pokazivale te tipične znakove bolesti. Testovi na parvovirus često su bili negativni, čak i kod mačaka koje su kasnije preminule od ove bolesti. Veterinari napominju da se virus širi vrlo brzo kroz populaciju mačaka, često i indirektnim kontaktom, što dodatno otežava kontrolu širenja.

"Virus je raširen po cijelom gradu (bilo je mačaka sa zapadnog dijela, istočnog dijela, Sesveta, Borovja...); odnosno, ako je virus zamijećen u tri ambulante na različitim krajevima grada, jasno vam je o kakvom se problemu radi", ističe Dajana Buljan, dr.med.vet. iz Veterinarske prakse Vet5.

Drugim riječima, problem nije ograničen na jednu veterinarsku praksu već se pojavljuje u nekoliko ambulanti u gradu, čime postaje jasan razmjer ove zdravstvene prijetnje za mačke.

Mjere opreza za vlasnike mačaka

Veterinari apeliraju na vlasnike mačaka da budu izuzetno oprezni i poduzmu sve potrebne mjere kako bi spriječili širenje virusa. Preporučuje se izbjegavanje dovođenja novih mačaka ili mačića u kućanstvo bez karantene, čak i ako već imate cijepljene mačke. Potrebno je redovito prati zdjelice, transportere, opremu te mijenjati odjeću nakon kontakta s vanjskim okruženjem. Higijenske mjere, poput pranja ruku i dezinficiranja površina, ključne su za sprječavanje prijenosa virusa.

U posljednja tri tjedna bilježimo veliki porast mačaka oboljelih od mačjeg parva/panleukopenije. Neke od mačaka su nam...

Objavljuje Veterinarska praksa Vet5Četvrtak, 17. listopada 2024.

Veterinari iz Vet5 prakse naglašavaju da ulažu sve napore kako bi zaštitili zdravlje mačaka. Stroga higijenska pravila, uključujući temeljito čišćenje i dezinfekciju prostora, dio su njihovih svakodnevnih postupaka kako bi se smanjio rizik od daljnjeg širenja bolesti.

Kako možete pomoći svojoj mački?

Iako je cijepljenje i dalje jedna od najučinkovitijih metoda za prevenciju mačjeg parva, ova situacija pokazuje da virus može nadvladati imunitet kod nekih mačaka. Ako primijetite bilo kakve promjene u ponašanju vaše mačke ili sumnjate na simptome, odmah kontaktirajte svog veterinara. Također, važno je redovito provjeravati stanje ljubimca i pridržavati se savjeta stručnjaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.