Haskiji su iznimno glasni. Postoji nekoliko razloga zašto su takvi

Foto: Pexels

NE POSTOJI osoba koja nikada nije naišla na haskija koji glasno zavija ili zvuči kao da se žali na nešto. Sibirski haskiji su fascinantna pasmina zbog svoje snage i prekrasnog izgleda, ali možda nas više od svega zapravo zanima zašto su tako glasni. Iako i druge pasmine zavijaju i komuniciraju s nama, haskiji to čine u mnogo većoj mjeri.

Ovo je pasmina koja uživa u društvu svojih ljudi, pa je njihovo glasno zavijanje jednostavno poseban način komunikacije kojim se žele približiti vlasniku. Rebecca Meares-Jones iz Texas Husky Rescue skloništa rekla je da, iako haskiji nisu vukovi, s njima dijele čak 98.8% DNA. To bi moglo objasniti njihovu sklonost ovako glasnoj komunikaciji i neobičnim zvukovima kojima svakodnevno časte svoje vlasnike, prenosi DailyPaws.

Kratki periodi glasnog zavijanja nisu zabrinjavajući

Ako vaš haski tu i tamo glasno zavija ili proizvodi neke neobične zvukove, samo pokušava komunicirati s vama i nema razloga za brigu. Ako dolazi do duljih epizoda neumornog zavijanja, moguće je da vam poručuje kako ga nešto muči.

Uzgajani kao ljudski suputnici, haskiji su postali vrlo društvena pasmina koja se na sve načine pokušava približiti svojim ljudima. Moglo bi se čak reći da je njihovo glasanje svojevrsna predstava za ljude.

Ako ih se pritom nagrađuje kada "govore", vrlo je vjerojatno da će to činiti sve češće. Ipak, postoji razlika između zavijanja i vriska. Iako su obje metode komunikacije normalne, one dolaze iz različitih pobuda.

Strah od razdvajanja glavni je uzrok produljenog zavijanja

Naime, glasni vriskovi haskija obično znače da je pas frustriran, uzbuđen ili pod stresom. Normalno je da vaš haski počne glasno vrištati u kratkim epizodama tvrdoglavosti. Problem nastaje ako njegov vrisak traje jako dugo, što se vrlo često događa kada su nesretni jer su na dulje vrijeme odvojeni od vlasnika. Ovo je pasmina koja veoma teško podnosi duge periode razdvojenosti.

Kao psi koji su navikli na život u čoporu, samoća im nikako ne odgovara, a dulji periodi usamljenosti uzrokuju ogroman stres. Nezadovoljan haski neće samo ispuštati glasne zvukove, već je vrlo lako moguće da će početi uništavati prostor u kojem se nalazi. U najgorem slučaju, moguće je i da povrijedi sam sebe.

Kako bi se ovakvo ponašanje dovelo pod kontrolu, haskije je potrebno dresirati uz pomoć profesionalnog trenera koji će vam pokazati kojim tehnikama smanjiti haskijevu anksioznost. Ponekad će biti potrebno kontaktirati i veterinara koji će preporučiti dodatke prehrani koji pomažu u smirivanju ili čak lijek za anksioznost, ako bude potrebno.

Čak i ako je sretan, vaš će haski ponekada biti glasan

Ako je vaš haski glasan, iako ne osjeća tjeskobu bilo koje vrste, postoje određene metode koje ćete moći iskušati sami kako biste ga naučili da glasno zavijanje nije uvijek najbolji način komunikacije. Uz pomoć poslastica, vremena i puno strpljenja, postići ćete svoj cilj.

Najvažnije je zapamtiti da vaš pas ponekad može zadržati svoje glasanje, a ponekad će vrisak morati ispustiti. Trik je u tome da ga naučite biti tih kada vam je to potrebno, ali u isto vrijeme, trebali biste mu dati vremena da s vremena na vrijeme "zapjeva svoju pjesmu". Na ovaj način, oboje ste na dobitku.

Kako biste ga naučili u kojim je trenutcima u redu glasati se, a u kojima nije, najprije ćete morati obratiti pažnju na stvari koje ga tjeraju da bude glasan. Pustite ga da zavija i laje, a kada prestane, pohvalite ga i počastite ga poslasticom. Ponavljajte ovu radnju nekoliko dana i pas će s vremenom shvatiti da je uvijek nagrađen kada se stiša.

Kako bi potpuno razumio što od njega želite, počnite koristiti naredbu "tiho" svaki put kada prestane lajati, te mu nakon toga dajte poslasticu. Činite ovo nekoliko dana, sve dok pas ne usvoji naredbu.

Nastavite raditi sa svojim haskijem koristeći ovu metodu treniranja, dajući naredbu ranije i produžujući vrijeme između trenutka kada prestane lajati i trenutka kada ga nagrađujete. Uskoro će prestati nasumično lajati, što je najbolje što možete očekivati, i uvijek će se stišati na zapovijed.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.