Novi pas u kućanstvu može uzrokovati anksioznost, kaže istraživanje

Foto: Shutterstock

NEDAVNO objavljeno istraživanje u časopisu Nature sugerira da se osobe koje u svoj dom dovedu novog psa susreću s izazovima sličnim onima koje doživljavaju ljudi koji su dobili novu bebu. Istraživanje kaže da novi vlasnici pasa također mogu osjećati anksioznost koja je inače svojstvena nekim ženama nakon poroda.

Sveučilište u Helsinkiju u Finskoj provelo je istraživanje čiji su rezultati pokazali da se novi vlasnici pasa često mogu osjećati frustrirano, anksiozno i umorno. Kako bi započeli dublje istraživanje ovog fenomena, koji se inače veže za osobe koje su netom rodile, znanstvenici su sakupili iskustva preko 100 vlasnika pasa koji su osjetili ovakve osjećaje nakon što su u svoj dom doveli novo štene.

Iskoristili su te podatke i poslali ankete još većem broju vlasnika pasa kako bi otkrili o čemu se zapravo radi. Ada Stahl, psihologinja i istraživačica, napomenula je da se ovo stanje manifestira putem tri osjećaja – anksioznosti, frustracije i umora, a iako se obično javljaju zajedno, u nekim slučajevima jedan ili dva od tih osjećaja mogu biti izraženiji.

Osjećaji često ne traju dugo i manifestiraju se kao melankolija ili kratkotrajan pad raspoloženja, no ako traju dulje i vlasnici postanu puni briga i frustracija, to može značajno utjecati na njihovo povezivanje s novim psićem.

Nakon analize prikupljenih podataka, istraživački tim došao je do zaključka da je gotovo polovica ispitanika prijavila značajna negativna iskustva i osjećaje dok je njihov pas još bio štene. Profesor Hannes Lohi kaže da se ovi osjećaji mogu usporediti s postnatalnom depresijom; međutim, dobra je vijest da oni obično ipak brzo izblijede.

Istraživanje je na kraju pokazalo da iako su ovakvi osjećaji česti kod novih vlasnika, oni srećom ne traju jako dugo i većina ispitanika je potvrdila da što je više vremena prošlo, negativnih osjećaja bilo je sve manje. Prevladali su potpuno pozitivni osjećaji koje su vezali za psa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.