Ovo je najskuplja pasmina pasa na svijetu, cijena mu doseže dva milijuna dolara

Foto: Shutterstock

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, a za neke vlasnike ljubav prema psima nema cijene. Međutim, postoje pasmine koje dolaze s iznimno visokom cijenom, što ih čini nedostupnima za većinu ljudi.

Jedna od najskupljih pasmina pasa na svijetu je tibetanski mastif. Ova pasmina, poznata po svojoj veličini, snazi i impozantnom izgledu, dolazi s cijenom koja može dosegnuti čak do nekoliko milijuna dolara. U 2014. godini jedan je tibetanski mastif prodan za nevjerojatna dva milijuna dolara u Kini, što ga čini najskupljim psom ikada prodanim.

Tibetanski mastif dolazi iz planinskih područja Tibeta, a tradicionalno su ga uzgajali nomadski pastiri kako bi čuvali stada i domove od vukova i drugih prijetnji. Zbog svoje rijetkosti ovi psi postali su statusni simbol u nekim dijelovima svijeta, posebno u Kini, gdje ih bogati pojedinci često kupuju kao znak prestiža.

Tibetanski mastifi su ogromni psi s debelim krznom koje ih štiti od hladnoće, a njihova veličina i snaga čine ih zastrašujućim čuvarima. Ova pasmina ima tisućljetnu povijest te se smatra jednom od najstarijih pasmina pasa na svijetu.

Samo uzgoj i održavanje su skupi

Uz visoku cijenu psa, uzgoj i održavanje pasmina poput tibetanskog mastifa dodatno povećavaju troškove. Njihova gusta i dugačka dlaka zahtijeva redovito njegovanje, što može biti skupo. Također, zbog veličine tibetanski mastifi trebaju puno hrane i prostora za kretanje, što povećava troškove njihova držanja.

@kinuliutaskennel #tibetanmastiff ♬ After Dark (from "From Dusk Till Dawn") - Movie Soundtrack All Stars

Iako tibetanski mastif drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih pasa, postoje i druge pasmine koje su također vrlo skupe. Neke od njih su:

Čehoslovački vučji pas

Hibrid između njemačkog ovčara i karpatskog vuka, ova pasmina može koštati i do 50.000 dolara zbog svoje rijetkosti i specifičnih potreba.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Ova pasmina poznata je po ljupkosti, a cijena može varirati između 5000 i 10.000 dolara.

Zašto su ovi psi toliko skupi?

Postoji nekoliko faktora koji utječu na cijenu pasa. Prvo, što je pasmina rjeđa, to će biti skuplja. Ograničen broj uzgajivača i stroga kontrola uzgoja povećavaju cijenu. Kod ovih pasmina često se provode detaljni genetski testovi kako bi se osiguralo da psi nemaju genetske bolesti. Ti pregledi dodatno podižu cijenu.

U nekim kulturama posjedovanje rijetkih i skupih pasmina pasa postalo je znak prestiža, čime se dodatno podiže cijena. Iako su tibetanski mastifi i druge skupe pasmine izvan dosega većine ljudi, njihova popularnost i dalje raste, posebno među onima koji ih smatraju statusnim simbolom.

No, bez obzira na cijenu i pasminu, svaki pas može postati najbolji prijatelj i vjerni suputnik svome vlasniku, a ljubav i odanost koju pružaju nemaju cijenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.