Zašto ne biste trebali ostavljati talog kave u kući ako imate psa

Foto: Pexels

KAO vlasnici pasa, svi smo barem jednom svjedočili tome kako naši četveronožni prijatelji kopaju po smeću, privučeni mirisima koji su im neodoljivi. No, jeste li znali da nešto tako bezazleno kao talog kave može biti iznimno opasno za vašeg psa? Kofein, koji nam pomaže da se razbudimo ujutro, može biti smrtonosan za pse.

Kofein, koji se nalazi u kavi, ali i u drugim proizvodima poput čaja, energetskih napitaka i čokolade, izuzetno je štetan za pse. Psi su mnogo osjetljiviji na kofein nego ljudi, a čak i male količine mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Talog kave, bilo svjež ili korišten, može izazvati simptome kofeinske intoksikacije ako ga pas pojede.

Kofein je vrsta stimulansa koji utječe na srce, jetru, bubrege, pluća i živčani sustav psa. U ekstremnim slučajevima, može dovesti do teških zdravstvenih posljedica poput paralize, konvulzija, pa čak i smrti.

Simptomi kofeinske intoksikacije kod pasa

Ako vaš pas pojede talog kave ili neku drugu namirnicu s kofeinom, simptomi trovanja mogu se pojaviti već 30 do 60 minuta nakon konzumacije. Simptomi mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o količini unesenog kofeina i zdravstvenom stanju psa. Najčešći znakovi trovanja uključuju:

  • Nemir i anksioznost
  • Povraćanje (moguće s tragovima krvi)
  • Proljev
  • Prekomjerno žeđanje
  • Ubrzan ili nepravilni rad srca
  • Povećano mokrenje
  • Drhtanje i konvulzije

U ozbiljnim slučajevima može doći do paralize, napadaja ili smrti ako se ne reagira na vrijeme.

Što učiniti ako vaš pas pojede talog kave?

Ako sumnjate da je vaš pas pojeo talog kave, odmah kontaktirajte veterinara. Važno je brzo djelovati jer kofein može vrlo brzo izazvati teške posljedice. Veterinar će možda preporučiti izazivanje povraćanja kako bi se toksin uklonio iz tijela psa, ili će primijeniti aktivni ugljen kako bi se spriječila daljnja apsorpcija kofeina.

U težim slučajevima veterinar može odlučiti primijeniti infuzije tekućina, sedative ili lijekove koji će pomoći u stabilizaciji krvnog tlaka i suzbijanju gastrointestinalnih problema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.