Audi Driving Experience: Adrenalinski užitak na siguran način

JEDAN od najpoznatijih programa obuke sigurne vožnje i ove se godine održava na Automotodromu Grobnik. Aduti ovogodišnjeg izdanja programa Audi Driving Experience uključuju i najveće zvijezde iz Ingolstadta, brutalni RS6 i neuhvatljivi R8.

Četvrtu godinu zaredom Audi Driving Experience u Hrvatsku dovodi PZ Auto, glavni distributer Audija za Hrvatsku, čime se aktivno uključuje u nastojanja za podizanjem sigurnosti u prometu. Audijev program obuke kombinira teoriju i praksu, a svojom zahtjevnošću i opsegom dohvaćenih područja predstavlja jedinstvenu priliku za stjecanje dragocjenih informacija i iskustva primjenjivih u svakodnevnoj vožnji.

Za razliku od prethodnih izdanja ove godine je organiziran nešto složeniji program koji zahtijeva solidno vladanje dinamikom vožnje, ali i visoku koncentraciju polaznika. Naime, ne sjeda se svaki dan za upravljač 580 KS snažnog karavana, zar ne?

Audijeva obuka starta teoretskom prezentacijom u kojoj renomirani svjetski stručnjaci i veterani motorsporta objašnjavaju najvažnije čimbenike u postizanju optimalnih dinamičkih svojstava.

Prvi i neizostavni je pravilna pozicija za upravljače, a tek potom slijede poglavlja o važnosti parametara kao što su težište vozila, trag kotača i promjena opterećenja na osovine ovisno o gibanju vozila. Nikad dosta priče o pojmovima kao što su preupravljanje, podupravljanje, intenzitet zakreta upravljača ili pak doziranje gasa i kočnice.

Naravno, puno zanimljiviji dio obuke dešava se na stazi. Automotodrom Grobnik i ove godine je ugostio prave bolide. Ustvari, jedini od starih znanaca bio je A8, ali ovaj put u 4.2 TDI izvedbi s moćnim osmakom koji isporučuje 326 KS i 650 Nm.

Iako je 5,9 sekundi za sprint do 100 km/h više no respektabilna vrijednost u domeni sportaša, ova 825.500 kn vrijedna limuzina na stazi nije dopuštala puno kompromisa. Elektronika je posao obavljala sama, pa je vozaču tek preostalo da sluša automobil i pokuša se stopiti s dvije tone teškom i pet metara dugačkom lađom.

Osjetno više užitka pruža A4 u izvedbi s 3.2 V6 FSI benzinskim motorom (265 KS i 330 Nm) i quattro pogonom. Nakon zagrijavanja s limuzinskim A8 vrijeme je za trening utrku.

Opremljen ručnim mjenjačem zahtijeva od vozača puno više truda, ali zahvaljujući kompaktnijim mjerama i agilnijem podvozju vozača će nagraditi obiljem užitka, kako u postavljanu u zavoju, tako i pri izlasku iz njega. Vrijedan oko 370.000 kn, ovaj je automobil najbliži polaznicima, odnosno njihovom vozačkom iskustvu.

Priča za sebe je RS6, jedinstveni automobil u svjetskim okvirima. Najsnažniji (i najbrži) karavan na svijetu pokretan je 5.0 V10 biturbo motorom koji uz neopisivu zvučnu kulisu isporučuje nevjerojatnih 580 KS i 650 Nm.

Po mnogima razorniji čak i od R8, dvotonski karavan opija brutalnošću i nevjerojatnom snagom pred kojom čak i moćna elektronika posustaje dopuštajući vozaču da ispita granice fizike.

Biti katapultiran do 100 km/h za 4,6 sekundi i koji trenutak kasnije pred zavoj dolaziti s kazaljkom na 250 km/h osjećaj je koji se teško može opisati. Međutim ono nestvarno dešava se odmah zatim jer koji metar kasnije kočite na 70-ak km/h i uz lagano proklizavanje prolazite "zagrebački" zavoj iz kojeg izlazite kao iz topa izbačeni i opet praćeni deseteročlanim orkestrom. Iako bezobrazno skup, ovaj automobil u potpunosti opravdava vrtoglavu cijenu od 1.123.881 kn.

Za kraj tu su tri primjerka predivnog R8. Jedan od najcjenjenijih sportskih automobila donosi ono najbolje od Audija. A da je to zaista puno, potvrdili su nam Audijevi instruktori kojima smo se predali na jedan krug, odnosno nešto više od četiri tisuće metara.

Nema sumnje, Audi Driving Experience iza kojeg je 28-godišnja tradicija u potpunosti opravdava svoju dugovječnost kao jedan od najznačajnijih programa obuke sigurne vožnje. Nimalo čudno s obzirom da ovaj projekt nudi odgovor na pitanje kako voziti brzo i sigurno.

Tekst: M.N.
Foto: G.V.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.