"Podzemni grad": Bivši vojni tuneli u Nacionalnom parku Paklenica postali turistička atrakcija

Foto: Nacionalni park Paklenica

U NACIONALNOM parku Paklenica otvoren je posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice".

Centar je uređen u bivšim vojnim podzemnim tunelima čija je izgradnja počela još 1950. godine. Uređenje ovog centra je najveći projekt realiziran u Paklenici. 

U okviru ove faze projekta vrijedne 9,5 milijuna kuna dovršena je glavnina objekta površine oko 1100 metara kvadratnih. Za posjetitelje će biti otvorena glavna multimedijska dvorana sa umjetnom stijenom za penjanje, suvenirnica, info pult, prostor za Hrvatsku gorsku službu spašavanja te svi pristupni i evakuacijski hodnici.

Ovo je druga faza uređenja podzemnih tunela u kojoj su realizirani konkretni posjetiteljski sadržaji, dok je u ranijem razdoblju uloženo oko 20 milijuna kuna u radove na statičkim učvršćivanjima objekta, probijanju novih evakuacijskih tunela i ostalim zahvatima.

"Očekujemo nešto veći broj posjetitelja zahvaljujući centru. Na ovaj način će park biti posjećen i za lošeg vremena, a bit će prilagođen i osobama s posebnim potrebama kojima je dosad planinsko područje parka bilo manje dostupno. Svi oni koji možda nisu toliko fizički spremni za planinski prostor Paklenice, sada će na ovaj način moći doživjeti floru i faunu Paklenice, ali i cijelog Velebita", kažu nam iz Nacionalnog parka Paklenica.

Uređenje posjetiteljskog centra financirano je sa 80% sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok je ostatak osigurao NP Paklenica. Za uređenje su preostale još dvije dvorane u kojima će biti smješten glavni postav objekta. 

Centar će sadržavati brojne multimedijalne postave preko kojih će posjetitelji moći bolje upoznati Paklenicu, a namjerava se jedan dio prostora posvetiti i kulturnom sadržaju.

Kafić i suvenirnica zasad još uvijek nisu u pogonu, a najvjerojatnije će biti dani u koncesiju. 

Za posjetitelje je "Podzemni grad Paklenice" otvoren od 1. svibnja ove godine, a iz parka se nadaju da će biti dovoljno sredstava da se projekt dodatno opremi i u potpunosti dovrši.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.