Polugodišnje odluke: Što mladi očekuju od budućnosti

Foto: Shutterstock

Na mladima svijet ostaju, kažu. Kakav svijet grade mladi? Koje su njihove najveće želje za budućnost? Evo što su neki od njih otkrili.

Naučene vrijedne lekcije

Prema Dijani (ime promijenjeno), koja ima 21 godinu, ove godine je shvatila mnoge stvari koje su joj kao osobi važne. Neke od njih su je čak inspirirale da postavi nove ciljeve.

„Iskreno, ne razmišljam prečesto o tome, ali kada sam morala pronaći odgovor na ovo pitanje, shvatila sam da je godina dosad bila vrlo posebna godina za mene u svim aspektima. Svladavajući mnoge izazove, naučila sam i shvatila mnogo toga o svojoj okolini i sebi. Kada sam se bavila omiljenim aktivnostima, iskusila sam mnogo sreće i stekla još više samopouzdanja. Sve u svemu, mislim da sam naučila da cijenim svoje vrijeme i shvatila koje stvari su vrijedne truda,“ rekla je.

Dijana je dodala da su to bile vrlo vrijedne lekcije.

„Bilo je i teških trenutaka, ali – ovo može zvučati banalno – sretna sam zbog svih iskustava ove godine, i radosnih i tužnih. Imala sam trenutke kada, bez obzira na to što sam radila, sve je izgledalo kao da se raspada, ali mislim da sam sve uzela u obzir i shvatila koliko mi je to dalo snage. Ovo je također jedna od stvari koju bih mogla navesti kao veliki dar ove godine,“ rekla je.

Definirajući ciljeve, postalo je lakše.

„Nisam to radila nikad ranije i mislila sam da sam jedna od onih osoba koje jednostavno ne vole određena ograničenja Međutim, odlučila sam pokušati od početka ove godine jasno definirati svoje ciljeve i počela sam ih zapisivati. To su neke male stvari, uglavnom, i počela sam ih raditi na mjesečnoj razini. Recimo, svaki mjesec pročitati barem jednu knjigu. Naravno, ima tu ih većih, poput onih koji se tiču štednje i želje da određeni iznos imam na računu na kraju godine. Zasad ide okej, ali vidjet ćemo kako će se ova godina, koje je već pola proletjelo, završiti”, rekla je Dijana.

Prema njenim riječima, snovi za ostatak godine već su definirani.

„Imam velike ciljeve i snove, i unutrašnji glas me neprestano potiče ne samo da sanjam, nego i da djelujem. Nadam se da u ostatku godine neću izgubiti unutrašnju želju i hrabrost da ih ostvarim,“ nastavila je.

Inače, Dijanine želje nisu za nju.

„Naravno, želim da moja obitelj bude sretna. Ovo je jednako važno kao i moje vlastito blagostanje koje sama stvaram. Mislim da je važno ne samo misliti, nego i nešto poduzeti u povodu toga, pa svakako sve više vremena nastojim provesti sa svojom obitelji,“ rekla je.

Vrlo turbulentna godina

Kristina (ime promijenjeno) je također podijelila svoja iskustva iz prve polovine godine. Prema njezinim riječima, ova godina je bila puna izazova i novih uvida.

„Godinu sam započela sa željama za novim putovanjima. To sam dobila u izobilju,“ rekla je. „Za mene je ova godina već sad vrlo turbulentna. Novi ratovi su me natjerali da shvatim da već imam najvrjednije stvari: slobodu, zdrave voljene, hranu i krov nad glavom. To jako cijenim,“ rekla je.

„Generalno govoreći, ne planiram neke velike promjene, osim podsjećanja sebe da imam samo 21 godinu i da trebam uživati u životu maksimalno. Također, želim provoditi manje vremena koristeći telefon i čitati više knjiga,“ podijelila je.

Godina značajnih promjena

Greta (ime promijenjeno) je također ima uzbudljivu godinu već sada. Prema njezinim riječima, ovo je godina velikih promjena. Greta je pristala da ispriča više o njima.

„Mnogo toga se promijenilo – novi posao, aktivnosti, prilike i iskustva. Bila sam vrlo zauzeta ove godine. U stvari, aktivnosti su se pretvorile u mnogo svakodnevnih izazova: morala sam postaviti prioritete, naučim planirati vrijeme i shvatiti važnost odvajanja vremena za sebe i susrete sa prijateljima,“ rekla je.

Greta je dodala da, iako je samoostvarenje važno, bila je primorana na teži način naučiti kako forsiranje bez adekvatnog odmora i komunikacije s drugima ne samo da smanjuje produktivnost, nego može doprinijeti i drugim ozbiljnim problemima.

„Jednog dana možete doći do opasne točke kada ćete željeti da jednostavno odustanete od svega, pa je najvažniji zaključak već sada – odmor je od vitalnog značaja,“ dodala je.

Emocionalni šokovi

Svaki novi period u životu donosi nešto novo, ali, prema Greti, teško bi bilo izdvojiti samo jednu stvar koja donosi najviše radosti.

„Ova godina već sada puna divnih iskustava. Mislim da su putovanja najnezaboravniji dio. Prvi put sam putovala potpuno sama i morala sam sve sama organizirati, ali to je bio najdivniji slučaj izlaska iz zone komfora,“ napomenula je.

Greta je također spomenula još jedan san koji se ostvario.

„Napokon sam uspjela otići na veliko planinarsko putovanje (prošle godine nisam mogla). Shvatila sam da su planine, sa svojom smirenošću, mjesto koje mi daje vrlo pozitivan stav. Svaki dan je bio tako divan da nisam željela da se završi, a pogled na planine ujutru bio je jednostavno predivan,“ prisjetila se Greta.

Iako je ove godine bilo mnogo radosnih trenutaka u Gretinom životu, emocionalni šokovi su također bili prisutni.

„Bilo je trenutaka kada mi se činilo da imam previše stvari za obaviti i premalo vremena i energije. Željela sam odustati od svega, ali obično su najteži trenuci oni koji vas najviše nauče i omogućuju da više saznate o sebi. Shvatila sam da ne mogu samo stati na pola puta, ne mogu odustati jer bih sigurno zažalila kasnije, pa sam jednostavno našla snage za nastaviti dalje,“ ispričala je.

Greta je priznala da očekuje da ostatak godine bude mirniji, ali i pun novih otkrića.

„Jedna od mojih polugodišnjih odluka je da poboljšam upravljanje svojim financijama i da, barem sada tijekom ljeta odem na odmor u kojem ću se baš potpuno isključiti. To još moram naučiti”, nada se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.