Knjiga ju je izvukla iz siromaštva i napravila milijarderkom. Jedan tvit je uništio

Foto: Shutterstock

Joanne Rowling engleska je spisateljica te autorica serijala Harry Potter. Rodila se 31.7.1965. godine u gradu Yateu, nedaleko od Bristola. Danas se smatra najpoznatijom spisateljicom na svijetu.

Joanne je odrasla u radničkoj obitelji te ima mlađu sestru. U djetinjstvu su živjeli pored obitelji po imenu Potter, a mala Joanne strašno je voljela izgovarati tu riječ kao klinka. Kao djevojka odlazi u Portugal kako bi predavala engleski. Tada se i prvi put udala te rodila kćer. Paralelno je pisala prva poglavlja svoje poznate knjige.

Do 1995. godine već se rastala od prvog muža. Iskusila je obiteljsko nasilje te se odlučila na povratak u rodnu Englesku. Doživjela je tešku financijsku situaciju kao samohrana majka pa se posvetila svojoj prvoj knjizi u koju je polagala sve nade. To joj se na kraju i isplatilo.

Od prve knjige dobila 2500 funti

Kamen mudraca, prvi dio serijala o Harryju Potteru, izdan je 1997. godine. Ugovorom koji je potpisala s nakladničkom kućom Rowling je dobila 2500 funti. Međutim knjiga je brzo postala hit, a prava su prodana američkoj nakladničkoj kući već iduće godine za nešto više od 100.000 dolara. Od tog trenutka zarade su samo rasle.

Harry Potter uskoro je postala kultna knjiga, prevedena na desetke jezika i prodavana diljem svijeta. Priča govori o borbi dobra i zla, a smještena je u fantastični svijet čarobnjaka i magije. Dodatnu popularnost zaradila je nakon što je priča ekranizirana 2001. godine. Prvi film Harry Potter i Kamen mudraca zaradio je milijardu dolara te je postao jedan od najuspješnijih filmova svih vremena. 

Serijal Harry Potter sastoji se od sedam knjiga objavljenih u periodu 1997.-2007.

Knjiga prodavanija od Biblije

U međuvremenu, Rowling nastavlja pisati, a do 2007. godine završava serijal zadnjom knjigom Harry Potter i Darovi smrti. Knjiga je prodana u petnaest milijuna primjeraka u 24 sata od izlaska. Danas se smatra najprodavanijom knjigom 21. stoljeća.

Iduće godine Joanne Rowling dobiva priznanje poznatog američkog časopisa Forbes kao najbolje plaćena spisateljica na svijetu. Njeno bogatstvo dostiže milijardu dolara. Danas živi pored Edinburgha u Škotskoj na raskošnom imanju Killiechassie s novim mužem. Djeluje kao aktivistica i humanitarka te se uključuje u brojne akcije za zaštitu djece rođene u siromaštvu.

Doživjela napad LGBT udruga

Zadnjih godina poznata je javnosti radi skandala koji su nastali nakon što je komentirala rodnu ideologiju te definiciju žene. Na Twitteru (danas X-u) napisala je: "Ljudi koji menstruiraju? Sigurna sam da postoji bolja riječ za to." Dio LGBT udruga osudio je njene komentare i nazvao ju transfobičnom, premda se Rowling u svojim političkim iskazima profilirala kao lijevo orijentirana književnica. Dapače, jedan od glavnih likova u Harryju Potteru, kako se otkrilo na samom kraju serijala, gej je. Bila je protiv Brexita i podržava laburiste u britanskoj vladi. Kontroverze su vjerojatno utjecale na mišljenje generacije Z o Harryju Potteru.

Harry Potter nije samo poznata knjiga, već je de facto simbol milenijalske generacije. Mlađe generacije iskazuju različite dojmove na društvenim mrežama, no nepobitna je činjenica da je Harry Potter jedan od najvećih kulturoloških fenomena ranog 21. stoljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.