Što se danas događalo u crkvi u Sinju? Ako ste ostali WTF kao i mi, stiže objašnjenje

Foto: Nikola Brboleza / CROPIX

U bazilici Gospe Sinjske u Sinju danas su šestorica muškaraca u jednom trenutku legla na pod, potrbuške, u bijelim haljinama. Ako ste se, poput nas, zapitali WTF, donosimo objašnjenje.

Metropolit Zdenko Križić zaredio je danas đakone bogoslove. U obredu su sudjelovali svećenici, biskup, a đakoni koji se zaređuju su odjeveni u bijele halje, dok ostali svećenici mole i blagoslivljaju ih. Obred zaređivanja uključuje molitve, polaganje ruku biskupa i simboličke geste poput ležanja na podu lica okrenutog prema dolje (prostracija), što simbolizira potpunu predaju i poniznost pred bogom. Čin ležanja na podu označava trenutak u kojem kandidati prihvaćaju svoju službu u crkvi.

 

Novozaređeni bogoslovi su Antonio Brižić, Branimir Ivančić, Ivan Silić, fra Oliver Marčinković, fra Marko Plejić, fra Valentino Radas i fra Benjamin Milković.

Još ste WTF? Ok, stiže još detalja

Nije nam bilo do kraja jasno, pa smo potražili još detalja.

Zaređivanje đakona (diakonska ređenja) dio je sakramenta svetog reda u Katoličkoj crkvi, koji se dijeli na tri stupnja: đakonat, prezbiterat (svećeništvo) i episkopat (biskupstvo). Đakonat je prvi stupanj svetog reda i često se smatra mostom prema prezbiteratu, iako neki ostaju trajni đakoni, što je uobičajenije u suvremenoj crkvenoj praksi.

Ceremonija zaređenja đakona je bogata simbolikom i slijedi točno definirani liturgijski protokol. Evo ključnih elemenata:

  • Poziv na službu: Kandidati za đakonat (zvani ordinandi) su odabrani i pripremljeni kroz duhovnu formaciju, uključujući studij teologije i pastoralnu praksu. Oni su ili pripadnici redovničkog reda ili žive u svjetovnim zajednicama.
  • Litanije svih svetih: U ceremoniji, kandidati leže prostrirani (kao što se vidi na slici) pred oltarom. To je izraz poniznosti i potpunog oslanjanja "na božju milost i molitve crkve". Dok oni leže, pjeva se ili moli Litanija svih svetih, zazivajući zaštitu svetaca za one koji primaju sakrament.
  • Polaganje ruku: Biskup, koji je glavni služitelj sakramenta, polaže ruke na glavu svakog kandidata, što je ključni čin zaređenja. Ovaj čin dolazi iz ranokršćanske tradicije i simbolizira prijenos Duha Svetoga, čime kandidat postaje službenik crkve.
  • Molitva zaređenja: Nakon polaganja ruku slijedi posebna molitva zaređenja, kojom biskup traži "božju pomoć i blagoslov" za nove đakone, kako bi mogli vjerno izvršavati svoju službu.
  • Predavanje evanđelistara: Biskup predaje novo zaređenom đakonu evanđelistar (knjigu Evanđelja), čime se simbolizira njegova nova uloga kao "glasnika božje riječi". Đakoni su, među ostalim, odgovorni za naviještanje Evanđelja tijekom mise.
  • Odijevanje đakonskog ornata: Novi đakoni oblače se u svoj liturgijski odjevni predmet - stolu i dalmatiku. Stola je trakasti komad tkanine koji simbolizira njihovu službu, a dalmatika je šira, ukrašena odjeća koja se nosi preko albe (bijele halje).
  • Završetak ceremonije: Nakon zaređenja, novi đakoni sudjeluju u misi, pomažući u služenju Euharistije, što je jedna od njihovih glavnih dužnosti u crkvi.

Osim što asistiraju pri liturgijskim obredima, đakoni mogu krstiti, vjenčavati, dijeliti svetu pričest, te predvoditi molitve, sprovode i druge obrede, ali ne mogu služiti misu ili ispovijedati – to je isključivo dužnost svećenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.