Tiktokeri otkrili doručak koji podržavaju nutricionisti. Balkancima je dobro poznat

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl

ZAMISLITE da ste negdje u Americi, što biste doručkovali? Možda tost s avokadom ili jaja s prženom slaninom? Ne. Ispred vas danas bi se vjerojatno našao Balkan Breakfast, jedan od novijih trendova na društvenoj mreži TikTok.

Tiktokeri su nedavno otkrili balkanski doručak i ne srame se pokazati što pod time misle pred svojim zainteresiranim gledateljima. Intrigirani novim otkrićem kreiraju svoje verzije ovog doručka, ali zamjenjuju tradicionalne pekarske proizvode poput bureka i sirnica modernim sastojcima kao što su ajvar i kajmak.

Ilustracija: Shutterstock

Neki od tiktokera otišli su korak dalje i poigrali se neobičnim kombinacijama. Uz već pomalo pomaknutu verziju doručka, odlučili su eksperimentirati umakanjem krastavca u ajvar, što je iznenadilo ljude iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih dijelova Balkana koji su to i pokazali u komentarima.

"Ovo nije naš doručak!", "Ovo nema veze s Balkanom. I mi ne jedemo kroasane za doručak", "Zašto Amerikanci misle da jedemo ovo za doručak?" i "Jeste li ikad bili na Balkanu?" pisali su.

Kako izgleda pravi balkanski doručak?

Balkanski tiktokeri brzo su uzvratili i u svojim videima pokazali kolegama kako bi pravi doručak s naših prostora trebao izgledati. Na stolovima su se tako našle kombinacije pršuta, sira, domaćeg kruha, vrhnja ili pita te povrća poput mladog luka, paprike i rajčice. Tako se obično i jede na našim prostorima. 

Zaželite li se i vi pravog balkanskog doručka, uvijek možete provjeriti aktualnu Lidl ponudu u kojoj se nalaze mnoge namirnice poznatih okusa. Ovaj tjedan neke od njih pod markom Okusi zavičaja mogu se naći na sniženju, poput salame bake Janice, buđole na dalmatinski ili međimurskog domaćeg kuhanog sira koji dolazi u dvije verzije - Natur ili s paprikom.

Foto: Promo

U ponudi Okusa zavičaja mogu se naći i druge namirnice od kojih se može složiti ukusan doručak. Ako volite namazati nešto na tost ili šnitu kruha, probajte ekstra džem od višanja ili pekmez od šljiva.

Foto: Promo

Neki uz doručak vole popiti čaj. Čaj u rinfuzi od kamilice, mente ili matičnjaka zbog načina pakiranja može se pripremiti prema individualnom ukusu i potrebama, a potom zasladiti cvjetnim medom.  

Foto: Promo

Nutricionisti podržavaju balkanski doručak

Doručak bi trebao biti uravnotežen i hranjiv, pružajući dovoljno energije za početak dana. Idealno, trebao bi sadržavati proteine, koji se nalaze u namirnicama poput jaja, jogurta, sira ili orašastih plodova, vlakna iz integralnih žitarica, povrća ili voća te zdrave masti iz avokada, orašastih plodova ili maslinovog ulja.

Ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica i voća održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, dok voće i povrće osiguravaju vitamine i antioksidanse bitne za zdravlje.

Uravnotežen doručak može biti kombinacija jaja, integralnog kruha, avokada i jogurta s voćem i orašastim plodovima, a tradicionalni balkanski doručci poput jaja, sira, pršuta i kajmaka te povrća kao što su mladi luk, paprika i rajčica također nude dobru ravnotežu hranjivih tvari.

Nutricionisti hvale balkanske doručke zbog bogatstva vlakana, vitamina, minerala, proteina i antioksidanasa, što može biti zdrav način za početak dana. Bitno je samo ne pretjerati, tvrde. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Lidl u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.