Umrla najstarija Amerikanka (115). Jednom je otkrila tajnu svoje dugovječnosti

Screenshot: YouTube

Elizabeth Francis umrla je ovaj tjedan u dobi od 115 godina. Bila je najstarija osoba u Sjedinjenim Američkim Državama i treća najstarija na svijetu. Zvali su je "kraljica Elizabeta od Houstona". 

Mediji, političari, prijatelji i susjedi često su je posjećivali u njenom domu u Houstonu, rekla je njezina unuka i primarna skrbnica Ethel Harrison. "Voljela je ljude, svidjelo joj se to", rekla je Ethel nakon bakine smrti. 

Francis i njezina sestra Bertha Johnson upisale su se u povijest kao najstarije sestre na svijetu. Berta je doživjela 106 godina, a umrla je 2011. 

Barack i Michelle joj poslali pismo za 115. rođendan

Kada su Elizabeth ranije ove godine upitali kako se osjeća kao najstarija živuća Amerikanka, Francis je rekla za podružnicu CNN-a KTRK: "Jednostavno mi se živi svaki dan."

Rođena 1909. u župi St. Mary u Louisiani, Francis je vidjela mnogo toga u svom životu. Za njenog života promijenilo se 20 predsjednika SAD-a i odvila su se dva svjetska rata. Na svoj 115. rođendan ove godine Francis je primila pismo Baracka i Michelle Obame, koji su joj odali priznanje. 

"Tijekom jednog stoljeća stvorili ste izvanredna sjećanja i utkali svoju jedinstvenu priču u američki narativ", stoji u pismu. "Vi ste dio generacije koja je skupila suosjećanje i snagu da vodi našu zemlju kroz neke od naših najvećih izazova i trijumfa i vjerujemo da ste iznimno ponosni čime ste sve doprinijeli našoj velikoj naciji."

Francis je doživjela gubitak rano u svom životu kada joj je majka umrla 1920. godine. Nakon smrti majke odgajala ju je teta. Njenih ostalih petero braće i sestara podijeljeno je u različite domove. Godine 1928. Francis je rodila Dorothy Williams, svoje jedino dijete, i odgajala ju je kao samohrana majka.

Brinula se za druge, nikad nije pušila ni pila alkohol

Radila je u crkvi i vodila je kafić, ali je većinu svog života provela kod kuće. "Moja baka bila je također njegovateljica. Brinula se o svojoj braći, sestrama i tati. To je bio dio njezina života", rekla je Ethel. 

Godine 1999. došlo je vrijeme da se njeni najmiliji pobrinu za nju. Francis se uselila sa svojom kćeri i unukom kada je imala 90 godina. Ethel se svoje bake sjeća kao živahne i aktivne žene, čak i u dubokoj starosti. S troje unučadi, četvero praunučadi i dvoje prapraunučadi do 112. godine, Francis je sudjelovala u svim obiteljskim aktivnostima.

Ranije je otkrila da u životu nikad nije pušila ni pila alkohol, a da je jela doslovno sve. No, kada bi je pitali za tajnu dugovječnosti, ona bi je uvijek pripisala Bogu.

"Samo zahvaljujem dobrom Bogu što me zadržao ovdje. Nije imao razloga da me uzme", rekla je Francis. Vjera joj je, kaže njena unuka, pomogla da prebrodi teška vremena. "Stalno je imala Bibliju sa sobom", kaže unuka. 

Obitelj planira proslaviti njen život početkom studenog u njezinoj rodnoj crkvi u Houstonu. Iako je Francis nadživjela većinu svojih prijatelja, služba će biti ispunjena svima koji su je voljeli. "Neće biti tužno. Bit će to veselo slavlje. Slavlje života", zaključuje unuka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.