Jeste li spremni za jesenski bijeg? Imamo ideje za tri mjesta koja morate vidjeti

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Viator

JESENSKI izleti doista su nešto drugo. Bez ljetnih gužvi na cestama putovanja su opuštenija, a vožnja ugodnija. Hrvatska obiluje prirodnim ljepotama, od zelenih planina i hladnih rijeka do slikovitih jezera i mističnih močvara – sve to unutar 56.594 četvornih kilometara.

Jesenski vikendi, ako ostanu topli i sunčani, super su za izlete s dragim osobama ili solo. Sada je pravo vrijeme da istražite prirodne ljepote Hrvatske, a lokacija ne nedostaje. Od Slavonije do Like i Dalmatinske zagore, izdvojili smo tri prijedloga za vaš sljedeći vikend izlet – ostaje vam samo odabrati destinaciju i krenuti u novu avanturu.

Ljubav u vinskom podrumu

Barun Trenk i Marija Terezija proveli su 1741. godine sedam dana u vinskom podrumu, uz stražu koja je sprječavala da vijesti o njihovom boravku procure u javnost. Barem tako kaže legenda. Znakovi njihove ljubavi navodno su urezani u zid podruma, gdje se nalazi 70 zareza. Uz to, na kamenom stolu u podrumu pronađena je udubina za koju se vjeruje da ispunjava ljubavne želje svima koji prislone dlanove na nju.

Znate li gdje se to, prema predaji, dogodilo?

Dvorac Kutjevo, sa svojom bogatom poviješću i prekrasnim perivojem, nezaobilazno je mjesto za posjet, a ljubavna priča Marije Terezije i baruna Franje Trenka daje dodatnu čar povijesnom nasljeđu Kutjeva.

Foto: Shutterstock

Područje Kutjeva slovi kao jedna od nekoliko naših najpoznatijih vinskih regija. Grad ima dugu tradiciju vinogradarstva. Osim posjeta poznatim vinogradima, posjetitelji mogu istražiti povijesni vinski podrum iz 1232. godine i uživati u degustaciji svjetski poznatih vina.

Ovu zanimljivu legendu možete istražiti u svom ritmu uz jedan od brojnih automobila iz Last Minute rent a car jesenske ponude. Osim što omogućuje ugodno putovanje, u ponudi možete pronaći automobil po svom guštu spreman za vožnju. 

Bez obzira na to planirate li uživati u vinskim turama kroz Kutjevo ili istražiti druge ljepote Slavonije i šire, uz Last minute rent a car uslugu najma vozila možete ostvariti 15 posto popusta kroz jesensku ponudu. Prava prilika za one koji traže spontan bijeg u prirodu ili kraći vikend-izlet!

Foto: Promo

Unesite promo kod FALL15 prilikom online rezervacije i iskoristite popust na najam vozila. Kod vrijedi za sve online rezervacije do 31. listopada, uz preuzimanje vozila do kraja tog mjeseca.

Kad odlučite da je vrijeme za predah od vožnje u automobilu i poželite nešto aktivnije, poput bicikliranja ili planinarenja, u blizini je planina Papuk. Na njenim obroncima nalaze se brojne markirane staze ukupno duge oko 200 km. Predah možete potražiti u jednom od šest planinarskih objekata koji nude smještaj.

Stoga ubacite u brzinu i usmjerite volan ka istoku, u Požeško-slavonsku županiju.

Spokojan odmor uz zvuk vode i starih mlinova

Odnese li vas put južnije od Zagreba, predlažemo da stanete u Lici i dopustite da se osjetila odmore u Sincu, malom selu u srcu Like, između Velebita i Kapele. Rijeka Gacka, koja započinje svoj miran tok u ovom mjestu, jedna je od najvećih prirodnih atrakcija Like.

Foto: Shutterstock

Najveći prirodni fenomen, kojem se mnogi dolaze diviti, Majerovo je vrilo, izvor rijeke Gacke. Vrilo je okruženo zelenilom i starim drvenim mlinovima koji i dalje melju žitarice. Posjetitelji mogu kupiti svježe mljeveno brašno, a biciklizam, kajakarenje i kušanje lokalnih specijaliteta poput dimljene pastrve iz rijeke ponornice šlag su na kraju ovog putovanja.

Plan za jug 

Ako vam poslije Like ostane vremena, dajte žmigavac i uključite se na cestu za jug.

Nedaleko od Sinja, u srcu Dalmatinske zagore, nalazi se još jedan izvor vrijedan posjeta. Riječ je o slikovitom izvoru kraške rijeke Rude, najvećeg pritoka Cetine.

Ruda, koja izvire na padinama Kamešnice, prolazi kroz fotogeničan kanjon, pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku za šetnje kroz netaknutu prirodu. Sam izvor je zakonom zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza.

Foto: Shutterstock

Stanište je brojnih endemskih vrsta riba i rakova, a čistoća vode i bujna vegetacija doprinose posebnoj atmosferi ovog kraja. Stoljetna vodenica uz rijeku i slapovi stvaraju prizore koji očaravaju brojne posjetitelje, a blizina Sinja omogućuje razgledavanje znamenitosti poput utvrde Kamičak i Alkarskih dvora.

Kamičak je utvrda zvjezdolika tlocrta, sagrađena 1712. godine na istoimenom brežuljku. Na utvrdi se nalazi kula koja je služila kao promatračnica, a na njoj sat koji zvoni tri minute prije punoga sata i na puni sat otkucava točno vrijeme.

Na vrhu zvona koje javlja vrijeme je natpis "A fulgore et tempestate libera nos Domine" (Od groma i zla vremena oslobodi nas, Gospodine). Potječe vjerojatno od staroga narodnog vjerovanja da zvonjava zvona ili pucanje mužara rastjeruju oblake i tuču.

Jesen je vrijeme kad se priroda priprema za prijelaz u zimsko doba, a boravak na otvorenom postaje pravi užitak. Istraživanje skrivenih kutaka Hrvatske u ovom razdoblju donosi posebno iskustvo, a mjesta poput Sinca, Kutjeva i izvora rijeke Rude spajaju prirodne ljepote, kulturnu baštinu i gastronomiju po kojoj su poznata.

Iskoristite ovu jedinstvenu priliku i istražite predivne jesenske destinacije uz fleksibilnu Last minute rent a car uslugu najma vozila. Uz jesensku ponudu s 15 posto popusta, vaše putovanje postaje jednostavnije, bezbrižnije i povoljnije. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Viator u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.