Stari uređaji vas koštaju više nego što mislite, pogotovo perilice i hladnjaci

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji sa: Samsung 

ZAMISLITE ovo: vraćate se s posla, otključavate vrata svog doma i u sandučiću vas umjesto čestitke dočeka suludo visok račun za struju. Sigurni ste da ste isključili sve aparate i da vodite brigu o potrošnji, pa vam nije jasno što se događa. Možda ćete pomisliti da je riječ o pogrešci, ali prije bilo kakvih zaključaka, odgovor bi se mogao kriti u zastarjelim električnim uređajima o kojima često i ne razmišljate. Ako ste naviknuti na određeni uređaj, posebno kada je riječ o bijeloj tehnici, i ne želite ga mijenjati iz navike ili dobre funkcionalnosti, možda bi bilo dobro da tu odluku preispitate još jednom. 

Prema izvješću o energetskoj učinkovitosti u Republici Hrvatskoj iz 2022. godine, najveći potrošači električne energije u kućanstvima su upravo perilice rublja i hladnjaci, posebno stariji modeli. Hladnjak koji nije energetski učinkovit može trošiti puno više električne energije nego što mislite. Dodajte tome staru perilicu rublja, koja troši mnogo vode i energije i dobit ćete savršeni recept za previsoke račune električne energije. 

Foto: Shutterstock 

Visoke brojke na brojilu nisu rijetka pojava u Hrvatskoj, barem tako govore dostupni podaci. Prema statistikama Eurostata, električna energija predstavlja drugi najveći izdatak u kućanstvima, a do kraja 2024. godine predviđa se rast cijena struje do 10 posto.

Umjetna inteligencija kao pametna investicija 

U takvim uvjetima, investiranje u energetski učinkovite uređaje i modernu tehnologiju postaje mudra investicija, osobito zato što novom tehnologijom dobivate brojne prednosti koje služe lakšoj kontroli potrošnje, ali i lakšem upravljanju uređajima. 

Ako ste se ikada pitali kako smanjiti taj račun, odgovor je moguće pronaći u modernim uređajima koji koriste umjetnu inteligenciju. Prednost umjetne inteligencije leži u mogućnosti potpune prilagodbe korisniku, što znači da sami možete odrediti kako će uređaj raditi i funkcionirati, po kojem programu te prilagoditi sve značajke individualnim potrebama. Razmišljajući u tom smjeru, Samsung je ponudio pametne uređaje koji će vam olakšati život jer su svi međusobno povezivi i praktični. Uz to, optimizirani su tako da troše manje električne energije. 

Ovi uređaji ne samo da donose inovacije na polju tehnologije već nude i značajne uštede na računima za struju. Osim inovacija, kao dodatnu pogodnost Samsung nudi promotivnu kampanju za kupce koji investiraju u nove uređaje. Tako, primjerice, pri kupnji perilice ili sušilice rublja, ili kombinirane perilice sušilice, ali i kuhinjskih uređaja poput pametnog hladnjaka, pećnica i ploča za kuhanje, možete izabrati jedan od poklona, poput Galaxy Watch FE pametnog sata, Galaxy A05s telefona ili Galaxy Tab A9 tableta. Više informacija o uvjetima ponude možete pronaći ovdje

Samsung RB6000D hladnjak s donjim zamrzivačem opremljen je tehnologijama SmartThings i AI Energy. Dizajniran je za kućanstva koja žele smanjiti potrošnju energije bez smanjivanja prostora u hladnjaku uz dodatak pametnih funkcija. AI Energy način rada omogućava automatsko prilagođavanje energetskih zahtjeva prema vašim navikama, osiguravajući optimalan rad hladnjaka koji se u svakom trenutku može prilagoditi preko pametne aplikacije. Također dolazi uz druga inovativna rješenja. SpaceMax tehnologija omogućava veću unutarnju zapremninu od 538 litara, dok je vanjski dizajn ostao standardnih dimenzija. Rješenje je to koje potpomaže i tehnologija Metal Cooling - stijenke hladnjaka su tanje zbog visokoučinkovite izolacije SpaceMax tehnologije, a efikasnije hlađenje omogućavaju metalna ploča i polica.

Foto: Promo

Korištenjem AI Energy načina rada potrošnja energije može se smanjiti do dodatnih 10 posto u usporedbi s tradicionalnim hladnjacima, što predstavlja značajnu uštedu na računima za struju. RB6000D model također podržava SmartThings aplikaciju koja omogućuje daljinsko upravljanje hladnjakom, što dodatno olakšava prilagođavanje postavki u svakom trenutku. 

Perilica koja prepoznaje tkaninu

S druge strane, Samsung WW8400D perilica rublja, opremljena AI Ecobubble™ i QuickDrive™ tehnologijama, postavlja nove standarde u energetskoj učinkovitosti. S kapacitetom pranja do 11 kilograma, ovaj model prilagođava ciklus pranja ovisno o količini i vrsti rublja. AI Ecobubble™ tehnologija omogućuje optimalno otapanje deterdženta u vodi, što konkretno znači dublje čišćenje tkanina na nižim temperaturama. Takav način rada smanjuje potrošnju energije. QuickDrive™ tehnologija funkcionira tako da su ciklusi pranja kraći, što dodatno doprinosi energetskoj učinkovitosti. 

Foto: Promo 

Samsung ističe da WW8400D model perilice nudi 20 posto manju potrošnju energije u odnosu na standardne i zastarjele modele perilica. Uz pomoć SmartThings aplikacije, korisnici mogu daljinski pratiti status perilice i optimizirati njenu potrošnju, osiguravajući veću kontrolu nad troškovima električne energije.

Investiranje u energetski učinkovite uređaje ne samo da dugoročno smanjuje troškove već doprinosi i ekološki odgovornijem ponašanju. Samsung RB6000D hladnjak i WW8400D perilica rublja moderni su primjeri tehnologija koje istovremeno nude praktičnost, inovativnost i financijske uštede. 

Sadržaj donose Index i Samsung u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.