10 godina su ovaj zvuk zvali "pjesmom aliena". Znanstvenici sad otkrili što je to

Screenshot: YouTube

Nakon što je 2014. godine u Marijanskoj brazdi zabilježen tajanstven zvuk nalik na "vanzemaljsku pjesmu", znanstvenici su deset godina radili na rješenju zagonetke.

Taj neobičan zvuk, nazvan "biotwang", bio je gotovo kao nešto iz znanstveno-fantastičnog filma, što je dovelo do brojnih spekulacija. Na društvenim mrežama su ga počeli zvati "zvuk aliena", no misterij je sad riješen. Otkriveno je da iza njega stoji Brydeov kit, rijetka vrsta koja koristi niske frekvencije za komunikaciju.

Još 2016. se počelo nagađati da iza zvuka stoje kitovi

Još 2016. godine prvi put su znanstvenici počeli razmišljati o tome da bi za nesvakidašnji zvuk mogao biti zaslužan kit. Spominjao se usati kit, no sad je otkriveno da je riječ o drugoj vrsti.

"Pretpostavljalo se da ga je proizveo usati kit, ali bez vizualne provjere bilo je nemoguće odrediti vrstu. Korištenjem kombinacije vizualnih i akustičnih podataka istraživanja prikupljenih u Marijanskom arhipelagu utvrdili smo da zvuk proizvode Brydeovi kitovi", objavila je dr. Ann Allen u studiji u časopisu Frontiers in Marine Science.

"Identificirali smo dosljednu sezonsku prisutnost zvukova u Marijanskom arhipelagu i istočno na otoku Wake, s povremenom pojavom čak do sjeverozapadnog Havajskog otočja i blizu ekvatora (otok Howland)", dodali su. U studiji su koristili i umjetnu inteligenciju.

Znanstvenici smatraju da kitovi ovako komuniciraju te da je zvuk svojevrsni poziv, no to još nije potvrđeno.

Najdublja brazda na svijetu

Marijanska brazda najdublja je brazda u Tihom oceanu, a ujedno i na svijetu. Najdublja je podmorska dolina na Zemlji, 5000 metara duboka udubina u oceanskom dnu koje je do te brazde prosječno duboko 5500 m. Često je nazivana i jarkom. Nalazi se na zapadnoj strani Tihog oceana, oko 400 km jugoistočno od otoka Guama.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.