7 činjenica o tinejdžerima koje bi svaki roditelj trebao znati, prema psihologinji

Foto: Shutterstock

Tinejdžerske godine često su izazovan period za roditelje, ali i za djecu. Tijekom ovog razdoblja dolazi do raznih fizičkih i emocionalnih promjena koje mogu utjecati na ponašanje i odnose u obitelji. Razumijevanje tih promjena može pomoći roditeljima da bolje podrže svoje tinejdžere. Stoga je psihologinja, majka i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, istaknula sedam činjenica o tinejdžerima i adolescenciji koje bi svaki roditelj trebao znati.

Evo što je izdvojila u novoj objavi na Instagramu.

1. Mozak se još razvija

"Mnogi roditelji misle da je razvoj mozga završen do 12. godine, ali značajne promjene nastavljaju se tijekom adolescencije. Prefrontalni korteks, koji je odgovoran za donošenje odluka i kontrolu impulsa, najkasnije sazrijeva, često tek u srednjim dvadesetima. To znači da tinejdžeri još uvijek uče kako upravljati svojim impulsima i razmišljati o posljedicama", objašnjava psihologinja.

2. Emocionalna regulacija je u fazi razvoja

Tinejdžeri često doživljavaju intenzivne emocije, a njihova sposobnost upravljanja tim osjećajima još se razvija. Bloch ističe: "Limbički sustav, koji upravlja emocijama, sazrijeva brže od prefrontalnog korteksa, što može dovesti do pojačanih emocionalnih reakcija. Roditelji mogu podržati svoje tinejdžere tako da im pomognu prepoznati i zdravo izraziti svoje emocije."

3. Rizik je dio razvoja mozga

Tinejdžeri su prirodno skloni istraživanju i preuzimanju rizika, potaknuti porastom dopamina u ovoj fazi života. "Ovaj neurotransmiter je povezan s nagradom i užitkom, što rizično ponašanje čini privlačnijim. Iako to može dovesti do loših odluka, također je ključan dio procesa učenja i stjecanja neovisnosti. Potaknite sigurno istraživanje kako bi se ova energija usmjerila pozitivno", napominje psihologinja.

4. Utjecaj vršnjaka je snažan

Tijekom adolescencije odnosi s vršnjacima postaju sve važniji. Mozak tinejdžera posebno je osjetljiv na društvene povratne informacije, što znači da odobrenje vršnjaka može biti važnije od roditeljskih savjeta. Održavanje otvorene komunikacije i stvaranje podržavajućeg okruženja može pomoći u smanjenju negativnog utjecaja, tvrdi Bloch.

5. San je ključan za zdravlje mozga

"Tinejdžeri trebaju više sna od odraslih, no mnogi ga ne dobivaju dovoljno. Njihov se biološki sat mijenja, što dovodi do prirodnog osjećaja budnosti kasno u noć. Nedostatak sna može oslabiti kognitivne funkcije i regulaciju emocija. Poticanje zdravih navika spavanja ključno je za optimalan razvoj mozga i opće dobrostanje", navodi psihologinja.

6. Stres može imati dugotrajne posljedice

Adolescentski je mozak posebno ranjiv na stres. Kronični stres može ometati razvoj mozga i povećati rizik od mentalnih zdravstvenih problema. Važno je da roditelji prepoznaju znakove stresa kod svojih tinejdžera te pružaju podršku kroz otvoreni dijalog i poticanje strategija suočavanja.

7. Tinejdžeri su sposobni za smislene i značajne uvide

Unatoč povremeno nepredvidivom ponašanju, tinejdžeri mogu pokazivati izvanredne uvide i zrelost. Njihovi se razvijajući mozgovi mogu uključiti u apstraktno razmišljanje i povezivanje ideja. Poticanje ovakvog analitičkog razmišljanja može promovirati otpornost i kritičke vještine.

"Tinejdžerski mozak često je čudna, tajanstvena i izazovna vožnja za mnoge roditelje. Pokušajte biti otvoreni roditelji, tako da, kada se naši tinejdžeri guraju protiv vas, možete imati prostora i strpljenja da to ne shvatite osobno, već da na njihove postupke gledate kao na dio prirodnog razvoja", zaključila je psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.