Od Kylie Jenner do Grimes: Slavni roditelji koji su promijenili imena svoje djece

IAKO imena mogu biti posebna, ona nisu uklesana u kamenu pa se mogu promijeniti tijekom života. Neke slavne zvijezde svojim bebama su dale određena imena, a ubrzo su shvatile da im jednostavno ne odgovaraju. Primjerice, pjevačica Grimes skratila je neobično ime kćeri koju je dobila s Elonom Muskom. Ali nije jedina. Evo pet poznatih roditelja koji su promijenili imena svoje djece.

Kylie Jenner i Travis Scott

Kylie Jenner i njezin partner u veljači 2022. objavili su rođenje svog sina Wolfa Webstera. Malo kasnije, odlučili su da mu ime ne pristaje. Godinu dana kasnije objavili su da se dječak zove Aire Webster.

Grimes i Elon Musk

23. ožujka pjevačica Grimes je potvrdila da je ime kćeri iz Exa Darka promijenila u Y, što se izgovara kao riječ "why".

Dvogodišnjem sinu Grimes i Musk dali su ime X Æ A-12, ali su ga morali promijeniti u X Æ A-Xii, budući da je kršilo kalifornijske zakone o imenima.

Amy Schumer i Chris Fischer

Komičarka Amy Schumer sinu je dala ime Gene Attell Fischer, u čast komičara Davida Attella. No onda ga je promijenila u Gene David Fischer jer je, kako je objasnila, Gene Attell zvučalo kao riječ "genital".

Kourtney Kardashian i Scott Disick

Kourtney Kardashian i Scottu Disicku je trebalo neko vrijeme da odaberu ime za drugog sina. Iako ga službeno nisu mijenjali, kod kuće su ga zvali Preston da se uvjere da dječaku pristaje to ime. Na koncu su mu dali ime Reign.

Caterina Scorsone

Zvijezda serije Uvod u anatomiju Caterina Scorsone je kćeri koju je rodila u prosincu 2019. dala ime Arwen. Četiri mjeseca kasnije odlučila je da će je ipak zvati po srednjem imenu Lucinda.

Kako promijeniti ime?

Prema Zakonu o osobnom imenu, svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime. Podnositelj zahtjeva dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. 

Maloljetnom djetetu osobno ime se može promijeniti na zahtjev oba roditelja ili posvojitelja, a na zahtjev skrbnika uz suglasnost nadležnog centra za socijalnu skrb. Ako roditelji nisu u braku, ime će se promijeniti na zahtjev roditelja kod kojega dijete živi ili kojemu je povjereno sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, uz suglasnost drugog roditelja. Za promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu starijem od 10 godina potreban je njegov pristanak.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, odnosno ako predloženo ime ne predstavlja osobno ime. Promjena se neće odobriti ni osobi protiv koje se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.