Što podijatri misle o Crocsicama?

Foto: Shutterstock/crocs.hr/oofos.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

CROCSICE, poznate po svojem jedinstvenom dizajnu s rupicama, prvi su se put pojavile na tržištu 2002. godine. Njihov izgled odmah je privukao pažnju javnosti, a unatoč prvotnom podijeljenom mišljenju o njihovom estetskom izgledu, postale su nezaobilazan komad obuće za mnoge ljude diljem svijeta.

Crocsice su praktične jer ih ne morate vezati, kao i druge natikače. No, Gregory Alvarez, podijatar u Ankle & Foot Centres of America, kaže da su njihov poseban dizajn i materijal ono što ih čini drugačijima.

"Crocsice su napravljene od posebnog materijala zvanog Croslite, koji je vrsta zaštićene smole sa zatvorenim stanicama", objašnjava dr. Alvarez za časopis Woman's World. "Ovaj materijal pruža amortizaciju i udobnost."

Korisne su za osobe koje dugo stoje ili hodaju

Podijatar Gregory Alvarez ističe i da je prostranost Crocsica jedna od ključnih prednosti. Ova prostranost omogućuje stopalima da se slobodno kreću i dišu, čime se smanjuje rizik od žuljeva i drugih problema koji mogu nastati uslijed stiskanja i trenja prstiju.

Dr. Robert Conenello dodaje da Crocsice mogu biti korisne za osobe koje dugo stoje ili hodaju. Širina i prostranost ovih natikača omogućuje stopalima da se prirodno rašire, čime se smanjuje pritisak na prste i prednji dio stopala. To može pomoći u sprječavanju bolova i ozljeda, kao što su žuljevi ili bolovi uzrokovani čukljevima.

Classic Clog, 49.99 eura

Ipak imaju svoja ograničenja

Iako su popularne i udobne u nekim situacijama, Crocsice imaju svoja ograničenja. Dr. Alvarez napominje da ne pružaju istu strukturnu potporu kao druge cipele. Zbog toga nisu idealne za dugotrajno nošenje ili aktivnosti koje zahtijevaju veću podršku za stopala. Preporučuje se nositi ih za kraće periode ili kao kućne papuče, dok je za duže ili aktivnije situacije bolje odabrati obuću s boljom strukturnom potporom.

Uz to, Crocsice su popularne među kuharima, medicinskim sestrama i drugim profesionalcima koji cijene njihovu jednostavnost održavanja i praktičnost. Lako se peru i dezinficiraju, što ih čini pogodnim izborom za radna okruženja gdje je higijena važna.

Stručnjaci savjetuju da za fizičke aktivnosti poput trčanja ili vježbanja koristite cipele s boljom strukturnom podrškom i stabilnošću. Crocsice zbog svog dizajna mogu povećati rizik od klizanja ili uganuća gležnja tijekom takvih aktivnosti.

Možda se pitate postoje li bolje alternative za Crocsice. Dobra vijest je da postoje. Na primjer, "OOFOS klompe su slične Crocsicama, ali su napravljene od posebne pjene koja bolje apsorbira udarce i imaju udobniju podstavu", kaže dr. Conenello.

OOcloog natikače, 93 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.