Pixel 9 špijunira?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAJNOVIJI Googleov flagship Pixel 9 Pro XL zabrinuo je korisnike zbog postavki privatnosti i sigurnosti. Naime, istraživanje koje je proveo Cybernews otkrilo je da uređaj često šalje privatne podatke Googleu bez obzira na to koje su aplikacije instalirane. Također, ustanovili su da postoji mogućnost daljinskog upravljanja uređajem bez znanja ili pristanka korisnika.

Google kaže da su prijenosi podataka nužni

Cybernews je analizirao web promet novog Pixel 9 Pro XL telefona i otkrio da svakih 15 minuta šalje podatke Googleu, uključujući lokaciju, e-mail adresu, broj telefona i status mreže. Uređaj također povremeno pokušava preuzeti i pokrenuti novi kod, što potencijalno otvara sigurnosne rizike.

Google je na ove tvrdnje odgovorio da su prijenosi podataka potrebni za pružanje usluga na svim mobilnim uređajima bez obzira na proizvođača.

Prema Cybernewsu, ključni problemi su sljedeći:

  • slanje privatnih podataka, poput e-mail adrese, broja telefona i lokacije, čak i kad su GPS i druge usluge isključene
  • uređaj često traži nove konfiguracije i povezuje se s udaljenim upravljačkim točkama, što sugerira mogućnost daljinske kontrole, uključujući instalaciju i deinstalaciju aplikacija bez pristanka korisnika
  • usluge kao što su Google Photos i Voice Search kontaktiraju svoje poslužitelje bez eksplicitne dozvole korisnika čak i kad se ne koriste.

Podaci se navodno ne dijele s trećim stranama

Cybernews koristio je tehniku "man in the middle" za presretanje komunikacije između uređaja i Googleovih poslužitelja te otkrio niz podataka koji su se dijelili bez znanja korisnika, uključujući povremene pokušaje preuzimanja novog softvera.

Korištenjem tehnike man-in-the-middle (MITM) tim Cybernewsa postavio se između dvije strane koje komuniciraju kako bi pratio komunikaciju u stvarnom vremenu. U ovom slučaju, dvije strane su Pixel 9 Pro XL i Google.

Jedan od zabrinjavajućih nalaza pokazao je da aplikacija Kalkulator može otkriti povijest izračuna čak i kad je telefon zaključan, što predstavlja potencijalni sigurnosni rizik.

S druge strane, tijekom istraživanja nije bilo naznaka da se podaci dijele s trećim stranama, a Google objašnjava da su prijenosi podataka nužni za pružanje legitimnih usluga, poput ažuriranja softvera i personaliziranih funkcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.