Kineska trgovina Temu pod pritiskom EU zbog prodaje ilegalnih proizvoda

Foto: Shutterstock.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

EUROPSKA komisija priopćila je da je poslala zahtjev za informacijama web-stranici za kupovinu Temu, u skladu s Aktom o digitalnim uslugama (DSA), čiji je cilj zaštititi potrošače i osigurati da svi proizvodi na online trgovinama budu sigurni i usklađeni s europskim zakonima.

Komisija od Temua traži informacije o koracima koje poduzima kako bi spriječila prodaju ilegalnih proizvoda na svojoj stranici, prenosi Reuters. 

Temu mora dostaviti tražene informacije do 21. listopada

"Komisija je danas poslala zahtjev za informacijama Temuu, u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, tražeći od trgovine da pruži detaljne informacije i unutarnje dokumente o mjerama poduzetim za sprječavanje prisutnosti i ponovnog pojavljivanja trgovaca koji prodaju ilegalne proizvode", izjavila je Komisija u petak.

"Temu mora dostaviti tražene informacije do 21. listopada 2024. Na temelju procjene Temuovih odgovora, Komisija će odrediti sljedeće korake", dodaje se.

Temu je internetska trgovina u vlasništvu kineske tvrtke PDD Holdings, koja se ističe ponudom proizvoda s velikim popustima i povoljnim cijenama, privlačeći širok spektar potrošača diljem svijeta.

Sve više europskih zemalja negoduje zbog Temua

U svibnju je Europska komisija već izjavila da će Temu morati poštivati stroža pravila EU o internetskom sadržaju. To je zbog toga što je broj njegovih korisnika premašio ključni kriterij od 45 milijuna aktivnih korisnika, što je prag za primjenu strožih regulacija prema Aktu o digitalnim uslugama.

Ova vijest dolazi uslijed sve glasnijeg negodovanja pojedinih europskih zemalja, uključujući Njemačku, Dansku i Finsku. Čelnici udruga za e-trgovinu u tim zemljama ističu da kineske internetske trgovine poput Temua, koje nude jeftine proizvode, stvaraju sve veću konkurenciju lokalnim trgovcima

Također su istaknuli kako kompanije poput Temua stvaraju nepoštenu konkurenciju prodajući svoje proizvode u Europskoj uniji, a da se pritom ne pridržavaju istih propisa koje moraju poštovati pojedine europske web-trgovine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.